Nappali pávaszem

A nappali pávaszem a lepkék rendjében a tarkalepkefélék családjába sorolt Aglais nem faja. A legismertebb európai nappali lepkék közé sorolható. Alfajai nincsenek.

A nappali pávaszem jellemzői

A nappali pávaszem egész Eurázsia északi felén megtalálható, Japántól a Brit-szigetekig. A legismertebb európai nappali lepkék közé tartozik, Magyarországon a leggyakoribb nappali lepkefaj. Szárnyán egy-egy nagy szemfolt van. Alapszíne élénkvörös, a felső szegély mentén két nagy fekete folt van, közük sárga. Ezekre következik a sárga keretű és szürkésbarna pupillájú nagy szemfolt, amelyet, valamint a szegélyt fehér pupillájú kék foltocskák sora követ. Színes szemfoltjának kék színű a magva, különleges külseje és foltjai miatt más fajokkal lényegében összetéveszthetetlen. A hím elülső szárnya mintegy 3 centiméter hosszú, a nőstényé többnyire valamivel nagyobb. A szemfolt kerete kifelé fekete, a szegély ibolyásszürke. A nappali pávaszem szárnyainak fonákja bársonyos barnásfekete, benne mélyfekete, kissé hullámos harántcsíkok húzódnak. A nappali pávaszemet csaknem egész évben látni, két nemzedéke június-júliusban és augusztustól októberig, illetve áttelelés után márciustól májusig repül. A hegyekben 2500 méterig hatol fel.

Szívesen száll a bogáncs- és aszatfélék virágaira, de nagyon gyakran megfigyelhetjük más virágokon is. A kertekben igen kedveli a nyári orgonát és a bársonyvirágot. A lepkék barlangokban, padlásokon, odvas fákban, pincékben telelnek át csukott szárnyakkal, amik feketesége jól álcázza őket. Védett faj, természetvédelmi értéke 5 ezer forint.

KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

Vissza a fogalmak listájához

Kapcsolódó cikkek
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.