Nagy csalán

A nagy csalán az egyik legismertebb gyom- és gyógynövény. Egész Európában elterjedt, Magyarországon mindenütt közönséges.

A nagy csalán jellemzői

Magas termetű (kb. 50-150 cm magas), csalánszőrökkel borított, szögletes hajtású, indás évelő növény. Minden szervén megtalálható csalánszőrök, érintése fájdalmas, égető, viszkető érzést okoz, apró kiütésekkel. Ennek oka, hogy a csalánszőrök hangyasavat tartalmaznak. A csalánszőrrel a bőrszövet alá kerül a hangyasav, ami maró hatású, szúrós szagú, színtelen folyadék. Függőleges gyöktörzse szerteágazó gyökérben folytatódik, oldalra messze kúszó tarackokat is hajt.

A nagy csalán levelei szíves-tojásdadok vagy lándzsásak, hosszan hegyesedők, durván fűrészes szélűek. A szár csoportosan nő, felálló vagy felemelkedő, üreges, négyszögletű. A porzós virágok lecsüngő füzéreket, a termősek kis csomókat alkotnak. A növény kétlaki, a porzós és a termős virágok külön-külön egyedeken fejlődnek. A nagy csalán termése a makkocska, ami fénytelen szürke színű tojásdad és oldalról lapított alakú.

A nagy csalán gyógyhatása

A nagy csalán az egyik legjobb vértisztító növény, mivel feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások és reumatikus megbetegedés kezelésére. A nagy csalán lázcsillapításra, vérszegénységre és kiütésekre is használható.

Mindezek mellett tisztító, összehúzó hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük, továbbá teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot, például vasat tartalmaz. Vércukorszintet csökkentő tulajdonsága is van, fokozza a szervezet ellenálló képességét és allergiás betegségeknél is hatásos.

Vissza a fogalmak listájához

Kapcsolódó cikkek
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.