Mocsári gólyahír

A mocsári gólyahír egy évelő növény, márciustól májusig virágzik, ideális élőhelyen tömegesen, sárga virágszőnyegként borítja a vízpartot.

A mocsári gólyahír jellemzői

A mocsári gólyahír barna, elágazó gyöktörzséből hosszú nyelű tőlevelek és elágazó szár erednek. A levelek mélyen szíves vállúak, csipkés szélűek. A szárlevelek ülők, a virágok alatti levelek kerekded vállal szárölelők. A virágtakaró, élénksárga, sziromszerű csésze. A mocsári gólyahír egész Európában elterjedt, északon egészen Izlandig. Itthon ugyan erősen megritkult, de a neki megfelelő élőhelyeken az egész országban előfordul. A csészelevelein olyan, szabad szemmel nem láthatóelszíneződések vannak, amit csak az ibolyántúli fényre érzékeny rovarfajok érzékelnek, ezzel csalogatja a beporzókat. Fontos, hogy enyhén mérgező növény mind az emberek, mind az állatok számára! Népi nevei az alábbiak: gólyavirág, kácsavirág, libadöglesztő. Virágait sok rovar kedveli, mert azok a bőséges virágporon kívül nektárt is kínálnak, pedig hiányoznak a más növényeknél gyakorta mézfejtőket tartalmazó szirmok: a mocsári gólyahír nektárját a magház választja ki.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.