Közönséges orgona

Az orgona kelet-balkáni eredetű, kedvelt dísznövény. Illata szinte összetéveszthetetlen, ami tavasszal ellepi az utcákat. Legtöbbször mélylila vagy fehér színben találkozhatunk vele.

Az orgona jellemzői

Az orgona erősen sarjadzó bokor vagy kisebb termetű, 2-4 méteres fa. Keresztben átellenes levele szélestojásdad, kihegyesedő csúcsú, szíves vállú, ép szélű. A rendszerint lila párta csöve szűk, alig hosszabb a karimájánál, a cimpái kihajlók, tompán lekerekítettek. A virágok összetett fürtöt alkotnak, toktermése pedig hosszúkás, hegyes fogakkal nyíló, és két szárnyas magot tartalmaz. Illatanyaga gyakran a parfümök alkotórésze. Áprilisban és májusban virágzik. Az alapfaj orgona lila virágú, a kerti fajták színe a hófehértől a feketés-sötétliláig a legkülönbözőbb (még sárga, lila-fehér tarka, rózsaszín és kék is megtalálható közöttük) színekig terjed, a virágok egyszerűek vagy teltek. A telt virágú fajták - különösen a fehérek - csapadékos időben hamar rozsdásodnak a sok apró szirom között megálló víztől.

Az orgona termesztése

Az orgona tartása nem túl bonyolult, ugyan igényel metszési feladatokat, ezek viszont könnyen elvégezhetők, más különleges teendő pedig nem akad körülötte. Az orgona kinézetén és illatán kívül azét is remek választás, mert vonzza a kertekbe a pillangókat és rovarokat, ami különleges hangulatot varázsolhat. Az orgona ültethető kerítések mellé takaró, térhatároló funkcióval, szűkebb előkertekbe helykitöltésként, vagy például utcafrontokra is, ahol különleges látványelemként szolgálhat.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.