Közönséges gyömbér

A gyömbér a gyömbérfélék családjába tartozó növényfaj, fűszer- és gyógynövény. Kínában már Kr. e. több évszázaddal használták, még Marco Polo is említi könyvében.

A gyömbér felhasználása és gyógyhatása A gyömbér cukrot, gyantát, gyantasavat, keményítőt is tartalmaz. Gyökértörzse szolgáltatja a sajátságosan illatos, csípős, kesernyés ízű fűszert. Aromáját illóolaja, ízét pedig gingeroltartalma okozza. A gyömbért kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása miatt kedvelik. Vágva, őrölve, egyes helyeken kandírozva is árusítják. Gyökérgumóját nyersen is felhasználják, de ilyenkor előbb meg kell hámozni. Használható levesekhez, húsokhoz, teához, kekszekhez, pálinkához, forralt borhoz és még sok minden máshoz, mézzel és fokhagymával fogyasztva pedig igazi immunerősítő-és vitaminbomba. Érdemes is fogyasztani, hiszen a gyömbér serkenti a vérkeringést, így stabilizálja a vércukorszintet is, továbbá pozitív hatásainak köszönhetően a szervezetünk jobban fel tudja szívni a tápanyagokat és ásványi anyagokat, így több energiánk lesz. Az izomregenerációban is segíthet, mivel annak köszönhetően, hogy serkenti a vérkeringést, még az izomlázat is képes enyhíteni. A fáradt izmok gyorsabban és hatékonyabban kapják meg a szükséges tápanyagokat, így jelentősen lecsökken a regenerálódási idő, azaz előbb tudunk ismét sportolni. Ha főzés során használunk gyömbért, esetleg étkezés előtt gyömbérteát iszunk, akkor serkentjük a hasnyálmirigy működését, aminek köszönhetően sokkal hatékonyabban fog működni az emésztésünk és maga a zsírégetés is. A gyömbérben megtalálható anyagoknak köszönhetően pedig nem víz lebontásával csökkentjük a testsúlyunkat, hanem zsírégetéssel.

A gyömbér termesztése otthon

A gyömbért könnyen lehet cserépben is nevelni, tehát a hidegebb éghajlatokon bent is lehet gyömbért termeszteni. Lehetőleg olyan rizómákat keressünk, amiken jól kifejlett csíraszemek vannak. Igazából nem helyes a gyömbér gyökeréről beszélni, amikor a növény ehető részéről van szó. A gyömbér a védett helyeke t, a félárnyékot, a meleget, a nedvességet és a tápanyagban gazdag talajt kedveli a legjobban. A gyömbér nem viseli el sem a fagyot, sem a közvetlen napsütést, de a vizenyős talajt és az erős szelet sem tűri jól.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.