2023. szeptember 28. csütörtök Vencel

Kormos varjú

A kormos varjú elsősorban a mezőgazdasági területeken előforduló mindenevő madárfaj, amely állandó, de kóborló fajnak számít hazánkban. Magyarországon védett.

A kormos varjú (Corvus corone) a madarak osztályának a verébalakúak rendjébe és a varjúfélék családjába tartozó faj. A korábban az alfajának tekintett dolmányos varjúval rendszeresen kereszteződik, életképes hibrideket képes létrehozni. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

A kormos varjú életmódja

A kormos varjú elsősorban a mezőgazdasági területeken, erdőszélen, fasorokban és ligetekben fordul elő. Magyarországon állandó, de kóborló fajnak számít. Hazánkban alkalmilag, az Alpokalja egyes részein fészkel. A dolmányos varjúval rendszeresen kereszteződik, és az itt lévő egyedek egy része a kettő hibridje.

A kormos varjú előfordulása

A kormos varjúnak két külön részre szakadt populációja van. Az egyik Európa nyugati és középső részén található meg, a másik Ázsia szibériai részén él.

A kormos varjú táplálkozása

A kormos varjú főleg rovarokat, kisebb emlősöket, madarakat és dögöket eszik, de nem veti meg a növényi eledelt sem.

A kormos varjú fajtái

A tudomány a kormos varjúnak két alfaját különbözteti meg, a törzsfaj az Európai részeken él, a keleti alfaj pedig Ázsia szibériai részén. Korábban a dolmányos varjút is a kormos varjú alfajának tekintették, de a dolmányos varjú 2002-től önálló fajnak számít.

A kormos varjú szaporodása

A kormos varjú a mezőgazdasági területekkel határos erdőkben, facsoportokban, mocsaras területek fáin fészkel. A fészek külső vázát ágakból készíti, és anyaggal béleli ki. Fészekalja 4-5 tojásból áll, melyen 18-20 napig kotlik. A fiókák 4-5 hetes korukig tartózkodnak a fészekben, de a szülők még utána is etetik őket.

KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

Vissza a fogalmak listájához

Kapcsolódó cikkek
Vészesen fogy a Föld vízkészlete
agrarszektor.hu | 2023. szeptember 27. 14:09

Vészesen fogy a Föld vízkészlete

Magyarország szerencsés adottságainak köszönhetően jó minőségű vízkészletekben gazdag, de fontos lenne megtartani a vizeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!