Köles

A termesztett köles egy világszerte termesztett gabona- és takarmánynövény. A magyarság egyik legrégibb, elfeledett, majd napjainkban reneszánszát élő gabonája.

A termesztett köles jellemzői

A termesztett köles, a perjefélék családjába tartozó növényfaj, világszerte ismert és termesztett gabona- és takarmánynövény. Magyarországon is egyre népszerűbb, köszönhetően a gluténmentes életmódra való áttérés kényszerűsége, valamint hagyományőrzés miatt is. A középkorban a szegény emberek egyik fő tápláléka a hántoltköleskása volt. A 19. században a burgonya és a búza szorította háttérbe a termesztését. Egyelőre nem ismert a pontos származási helye, de egyes leletek szerint Kína területén legalább 10 ezer éve termesztik. Jelenleg a legnagyobb területen Afrikában és Ázsiában termesztik. Magyarországon termőterülete néhány száz hektár. További magyar nevei az alábbiak: seprűköles, disznóköles, Hersey-köles.

Termesztett, de útszéleken, parlagokon vadon is előfordul. Szálanként, ritkán kisebb csomókban nő. A termesztett köles levéllemeze 10-25 cm hosszú, 8-26 mm széles, színe érdes, bugája pedig 10- 30 cm-es, ágai tömöttek, a terméses bugaágak bókolók. A termesztett köles júliustól szeptemberig virágzik.

A köles termesztése

Nagyon fontos, hogy a köles érzékeny a hűvös időjárásra, ezért vetése akkor ajánlott, amikor a talaj hőmérséklete tartósan meghaladja a 10-12°C-ot. Ebből adódóan az optimális vetési idő május elejétől - rövid tenyészidejének köszönhetően - egészen július elejéig tart. A termesztettet fajta jellegeitől függően 90-120 napot tölt a táblán, így akár másodvetésben is termeszthető. A kölest érdemes például borsó vagy korai őszi árpa fajták után vetni. A köles gondosan előkészített, jó minőségű, gyommentes magágyat igényel. A vetés ideális mélysége talajállapottól függően 2-4 cm. A gabonasortávra vetett köles ajánlott vetőmag dózisa általában 35-40 kg/ha, ami megközelítőleg 60-80 csírát jelent folyóméterenként. Ha sikerül biztosítani a jó minőségű magágyat, akkor azzal a legtöbb esetben kiváltható a vegyszeres gyomszabályozás is.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.