2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella

Káposzta-bagolylepke

A káposzta-bagolylepke a rovarok osztályának a lepkék rendjéhez, ezen belül a bagolylepkefélék családjához tartozó faj. Itthon is komoly károsítónak számít.

A káposzta-bagolylepke jellemzői

A káposzta-bagolylepke egész Európában elterjedt, gyakori faj megtalálható - kivéve Észak-Skandináviát és Észak-Oroszországot - a síkságokon és a hegyekben mintegy 2000 méter magasságig. A káposzta-bagolylepke sok tápnövényű kártevő, leggyakrabban a káposztaféléket károsítja. A lepke 4 cm körüli fesztávolságú, zömök lepke. Szárnyai sötét alapon világos rajzolatokkal mintázott. A hernyók kinézete jelentősen változik az egyes fejlődési szakaszaiban. Magyarországon általában 2 nemzedéke fejlődik. A lepke és a hernyó is kerüli a nappali erős napsütést, levelek takarásában azonban nappal is károsíthatnak a hernyók - amik egyébként a kikelést követően csoportosan kezdik kártételüket, majd rövid időn belül szétvándorolnak a növényen. Érdemes róla azt is tudni, hogy talajban telel, báb alakban.

Így védekezhetünk a káposzta-bagolylepke ellen

A káposzta-bagolylepke esetében is a legfontosabb dolog nem más, mint a megelőzés. Emellett a hernyóknak, báboknak számos ősi ellensége van: gyíkok, sündisznók, legyek darazsak - minél több van belőlük a kertben, annál jobb! Ha hernyókat találunk, szedjük össze őket. De alkalmazhatunk riasztó növényeket is: ültessünk rovarűző növényeket, például a kakukkfű, a menta és kapor, a hagyma, a fokhagyma, a muskátli, az izsóp, a zsálya, az üröm és a baradicskóró is megfelelő lehet a káposzta-bagolylepke elleni küzdelemben. A mentával óvatosan bánjunk, különben elfoglalja az egész kertet. A legjobb, ha edényben tartjuk, és a veszélyeztetett helyre tesszük a cserepet a káposzta, karfiol és brokkoli sorok közelébe. Mindezek mellett a sortakarás és a csirketartás is jó opció lehet ellenük, utóbbi például előszeretettel fogyasztja őket.

KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

Vissza a fogalmak listájához

Kapcsolódó cikkek
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!