Izsóp

Közeli rokonságban áll a levendulával és a rozmaringgal, mégis kevésbé ismert gyógy- és fűszernövény a kakukkfüves, mentás illatú, feltűnő, kékeslila virágaival. Ez a díszítő kerti izsóp.

Az izsóp teájának gyógyhatásai közül kiemelkedő a légúti panaszok enyhítésében betöltött szerepe. Antibakteriális, köptető, görcsoldó, és nyákoldó hatása miatt használják köhögés, hörgőgyulladás kezelésére, torokfájás enyhítésére. Emellett emésztést segítő hatása is ismert, jól alkalmazható gyomor- és bélpanaszok, bélhurut esetén. Illóolaja javalt hörgőgyulladás, léghurut- és asztma kezelésére, valamint szorongásos tünetek enyhítésére. A kerti izsópot nemcsak gyógynövényként, hanem a konyhában is felhasználhatjuk. Levelei, hajtásai és virágai is fogyaszthatók frissen és szárítva is. Ízesíthetünk vele húsokat, halakat, paradicsomos ételeket, hüvelyeseket, salátákat. Íze aromás, hasonlít a kakukkfűre, a mentára és a tárkonyra. Várandós- és szoptató édesanyáknak, kisgyermekeknek, valamint epilepszia és magas vérnyomás esetén fogyasztása és használata nem ajánlott.

Termesztés és ápolás

Az izsóp a kert napfényes, meleg részeit kedveli legjobban. Bár a talaj típusára nem különösebben érzékeny, legszebben a tápanyagban dús, meszes, jó vízáteresztő képességű talajon fejlődik. Az izsóp enyhén fagyérzékeny, ezért ősz végén gondoskodjunk takarásáról, védelméről. Vízigénye közepes, így hosszabb ideig tartó szárazság esetén ne feledkezzünk meg öntözéséről. A virágzás után metsszük vissza a zöld, leveles hajtásokat. Bár cserépben kisebbre nő, így is nevelhetjük világos, napfényes teraszokon, ablakpárkányokban. Szabadföldbe ültetve akár a fél méteres magasságot is elérheti. Szaporíthatjuk magról, palántázással vagy tőosztással. A szobában vagy melegházban, már áprilisban vethetjük cserepekbe, szabadföldbe április végétől, májustól.

Betegségek és kártevők

Betegségei közül a lisztharmat ellen kell felkészülni. Erős fertőzés tönkreteheti az egész állományt, ez különösen többéves ültetvényben fordul elő. Az állati kártevők közül a tripszek elszaporodását kell megakadályoznunk.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.