Illatos ibolya

Az illatos ibolya Európában és Ázsiában őshonos, de Észak-Amerikában is elterjedt. Virágából az egyik legdrágább illóolajat vonják ki.

Az illatos ibolya jellemzői és felhasználása

Az illatos ibolya az erdőkben, cserjésekben élő, tavasszal tömegesen virágzó, évelő faj. Kúszó gyöktörzse, indái és rövid szártagú hajtásai vannak. Tőrózsában álló, hosszú nyelű levelei szív alakúak, csipkés szélűek. A levelei pálhásak, élükön rövid, mirigyes szőrök láthatók, amik a pálha szélességének egyharmadát sem érik el. A virágok tőkocsányon fejlődnek, sarkantyúsak, termése tok, ami pelyhes szőrzettel borított. Illatos, fehér vagy lila virágai tavasz közepéig nyílnak. Széles felhasználású, hiszen kandírozhatjuk, sütemények, pudingok, jégkrémek, saláták díszítésére és illatosításra egyaránt használhatjuk.

Az illatos ibolya virágából az egyik legdrágább illóolajat vonják ki. Jótékony hatásait már a középkorban felfedezték, például a fekélyek borogatására használták, fontos volt sebgyógyító hatása is. Az illatos ibolya friss, vagy szárított virágának szörpje, vagy forrázata enyhe hashajtó, hörghurut, köhögés, álmatlanság, fejfájás elleni teákban alkotórészként vagy idegnyugtató, köptető, izzasztószerként is használható. Az illatos ibolyát félárnyékos helyre ültethetjük, igazi tavaszi dísznövény. Ikonikus kékeslila, rózsaszínű, egészen fehér virágú fajtái ismertek.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.