Hasítógép

A hasítógép a kivágott fák tűzifa célú felhasználásához szükséges gépek. A rönkök hasítása jellemzően valamilyen ék vagy kúp alakú eszközzel történik.

A hasítógép kategóriában elsősorban a tűzifa célú felhasználást megcélzó fahasábok feldolgozása valósul meg gépesített módon. Maga a hasítási folyamat általában valamilyen ék vagy kúp alapú eszközzel történik. A hasítógépek természetesen igen nagy nyomóerővel rendelkeznek, hogy az igazán kemény és sűrű farönkök hasítására is alkalmasak legyenek. Ezen gépek meghajtása többféle módon történhet: léteznek ugyanis kardánhajtású, benzines és elektromos meghajtású eszközök is, de vannak olyan rönkhasítók, amelyeket traktorra kell csatlakoztatni, illetve kombinált megoldások is léteznek. A benzinmotoros hasítógépek előnye, hogy traktortól vagy hálózattól teljesen függetlenül dolgozhatnak. Az elektromos hasítógépek ezzel szemben jóval csendesebbek a benzineseknél.

A hasítógépeknek léteznek vízszintes és függőleges változatai is. Ez előbbiek, azaz a vízszintes hasítók inkább alkalmi használatra megfelelő, azoknak, akik csak kiegészítőként használják a fával fűtést. Ezzel szemben a függőleges kialakítású gépek képesek nagyobb rönkökkel, sőt, csomósokkal, göcsörtösökkel, nedvesebb rönkökkel is megbirkózni.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.