Harangvirág

A harangvirág (Campanula) a harangvirágfélék (Campanulaceae) családjába sorolható növénynemzetség, amiben évelő, egynyári és kétnyári növények is tartoznak.

A harangvirág jellemzői

A harangvirág nemzetségbe mintegy 450 fajt, valamint hibridet sorolhatunk. A hegyvidéki és sarki területeken élő harangvirág fajok többnyire alacsony termetűek, a mezei fajok viszont akár az 1,5-2 méteres magasságot is elérhetik. A magas harangvirágok kb. 80-150 cm, a középmagas fajták 40-80 cm, míg az alacsony fajták 10-30 cm magasak, de emellett a virágok színe is igen változatos. A nemzetség neve latin eredetű, jelentése „kis harang”, mely utal a jellegzetes virágformára.

A harangvirág fagytűrő évelő dísznövény, igen gyorsan elterjed a kertekben. A harangvirág egy saját családot alkot, ezért ők a harangvirágfélék családjába tartoznak. Évelő növényként csak Magyarországon körülbelül 30 fajtával találkozhatunk: a bokros, törpe növésűtől egészen a csüngő vagy kúszó fajtákig, tehát tulajdonképpen a kert, és terasz minden részébe ültethetjük a harangvirágokat.

A harangvirág termesztése

A harangvirág kedveli a napos helyeket, de félárnyékos részeket is jól tűri. A tápanyagban gazdag talaj is ideális számukra, és a szárazabb időszakokat is jól tűrik, épp ezért sziklakertbe is érdemes pár tő harangvirágot ültetni. A kúszó fajokat szegélyek mellé vagy akár kőfalakba is ültethetjük, de a csupasz falak befuttatására is alkalmasak. A legtöbb harangvirág június elejétől egészen augusztus végéig is nyílik, tehát szinte egész nyáron át virágzik, így minél több fajtát ültetünk kertünkbe, annál szebb lesz az összhatás.

A folyamatos virágzás érdekében minden virágzás végén vágjuk vissza a növényt. Cserepes növényként a kárpáti harangvirág, a balkáni harangvirág és a csomós harangvirág ideális. Ha cserépbe szeretnénk tartani a harangvirágot, akkor megint csak napos vagy félárnyékos helyre helyezzük el. Nyáron lehetőleg földjét tartsuk egyenletesen nedvesen.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.