Gyöngyhagyma

A gyöngyhagyma, másik nevén ezüstfehér hagyma a vöröshagyma nemesített változata, ami nem rég óta ismert. Európában elterjedt, de hazákban csak most kezd elterjedni a fogyasztása.

A gyöngyhagyma jellemzői és termesztése

A gyöngyhagyma vagy kígyóhagyma a fokhagyma testvérfaja. A gyöngyhagyma és az ezüsthagyma bár nagyon hasonlítanak egymáshoz, különböző botanikai fajhoz tartoznak. Elsősorban Németországban, Hollandiában és Olaszországban termesztik. Június vége felé hozza apró, fehér, sima hagymáit. Általában frissen vagy ecetes formában fogyasztjuk. A gyöngyhagyma az apró morzsás, jó szerkezetű gyommentes talajt kedveli. Ha szabadon szeretnék termelni akkor a magokat márciusban 4-5 cm mélyre ültessük.

Ha pedig ősszel vetjük el a magokat, akkor tavasszal zöldhagymaként fogyasztható és óvni kell a téli fagyoktól. A tenyésztési ideje közepes, a hagymája nagysága függ attól, hogy milyen fajú, ennek függvényében lehet kicsi, vagy nagy, alakja hosszúkás, lapos, vagy gömbölyded. A gyöngyhagyma íze alig csípős, édeskés. Magról is termeszthető. Március 10. körül sűrűn, 10-15 x 3-5 cm-re duggatjuk vagy vetjük, zöldhagymaként ritkíthatjuk. Augusztusi vetéskor a gyöngyhagymát fagyok ellen takarjuk, például falevelekkel, mert így kiváló minőségű tavaszi zöldhagymát ad.

KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

Vissza a fogalmak listájához

Kapcsolódó cikkek
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!