
Csodás borok lehetnek idén, mégsem őszinte a borászok mosolya
A megnövekedett költségeket az ágazat régóta képtelen érvényesíteni az átadási árakban.
A gombák egy- vagy többsejtű, fotoszintetizáló pigmenteket nem tartalmazó, kitintartalmú sejtfallal rendelkező élőlények. Az élővilág egy önálló országát alkotják.
A gombák jellemzői és elterjedése
A gombák a növényekkel ellentétben és az állatokhoz hasonlóan heterotrófok, azaz szénszükségletüket szerves anyagokból, energiaszükségletüket pedig kémiai anyagokból fedezik. A gombák többnyire a szárazföldi körülményekhez alkalmazkodtak. Táplálkozásuk szerint vagy szaprofiták, tehát korhadékokat, az elpusztult élőlények maradványait fogyasztják, vagy mikorrhizásak, gyökérkolonizálóak, azaz a gyökerén keresztül szimbiózisban élnek egy gazdanövénnyel, vagy pedig az élő gazdaszervezetet lebontandó szerves anyagként hasznosító paraziták. Szaporodásuk rendszerint a széllel szállítódó spórákkal történik. Jelenleg körülbelül 148 000 fajuk ismert, de becslések szerint akár jelentősen több, mintegy 2,2-3,8 millió eddig ismeretlen gombafaj is létezhet.
A gombák világszerte, minden környezeti körülmények között megtalálhatóak. A szerves anyagok lebontása révén igen fontos szerepet játszanak az ökoszisztémákban és szén, valamint más elemek körforgásában. Az emberek egyébként ősidők óta fogyasztják a gombákat, a mezőgazdaság elterjedése után pedig a tészták kelesztésénél, a sör és bor erjesztésénél is felhasználják őket. A 20. században az orvostudományt forradalmasító antibiotikumokat is először gombákból nyerték. A modern vegyipar és élelmiszeripar széleskörűen alkalmazza a gombák által termelt vegyületeket, enzimeket. A gombák világszerte, minden környezeti körülmények között megtalálhatóak. A szerves anyagok lebontása révén igen fontos szerepet játszanak az ökoszisztémákban és szén, valamint más elemek körforgásában. A gombák az egész világon megtalálhatóak. Nagyon különböző életkörülményekhez alkalmazkodtak, amit jól mutat az, hogy a sivatagok szárazságát, a magas sókoncentrációt, a radioaktív sugárzást vagy éppen a mélytengeri környezetet is elviselik. Sőt, ez még nem minden, hiszen egyes fajaik túlélik az űrbeli erős ultraibolya, valamint kozmikus sugárzásokat. Többségük a szárazföldön él, de vannak részlegesen vagy teljesen vízi gombák is.
Gomba a konyhában
Számos ehető gombafaj létezik, melyet nagyszerűen lehet felhasználni a konyhában: leves, köret, főétel egyaránt készíthető belőle. Az ehető gombák közül a leggyakrabban használtak az alábbiak: csiperkegomba, vargánya, rókagomba, laskagomba, szegfűgomba, pereszke, kucsmagomba, pöfeteg, őzlábgomba, szarvasgomba. A friss gombát egyébként érdemes azonnal fogyasztani, a szárított viszont csaknem egy évig felhasználható.
A megnövekedett költségeket az ágazat régóta képtelen érvényesíteni az átadási árakban.
Nem mindenki van azzal tisztában, hogy mitől és hogyan lesz mindig egészséges a pázsit, illetve mikor érdemes locsolni.
Lengyelország az egyelőre megoldhatatlannak tűnő gabonavita miatt nem szállít több fegyvert Ukrajnának.
Ukrajna szorgalmazza a diplomáciai megoldást Lengyelországgal és Szlovákiával a gabonaexporttal kapcsolatban.
Hűti a kedélyeket az ukrán nagykövet és felhívja a figyelmet a kompromisszumos tervre.
Gyakorlati tippek: utazás, divat, étkezés, technológia
Az afrikai sertéspestis (ASP) terjedésének megakadályozása, a járvány felszámolása mindannyiunk közös felelőssége.