2023. szeptember 29. péntek Mihály

Datolya

Az élet fájának, áldott fának is nevezett növény még a Koránban is szerepel. Hazánkban csak ritkán kerül az asztalokra, pedig rendkívül egészséges. Irak a legnagyobb exportőre.

Datolya jellemzői A Szahara oázisaiban a datolya uralja az árnyékot adó fák csoportját, botanikai értelemben azonban nem számítják a fák közé. A Közel-Keleten méltán népszerű datolya egész évben kapható nálunk is, és rengeteg ételhez felhasználható, valamint rendkívül egészséges is. A datolya igazi hazája Algéria, Marokkó, Tunézia, Egyiptom, Szudán, Szaúd-Arábia, Irán és Irak, amely a mai napig a legnagyobb datolya exportőr. A datolya még a Koránban is szerepel. Nem is csoda, hiszen a közel-keleti országokban a datolyapálma szinte minden része felhasználásra került. A fa árnyékot biztosított a sivatagban, védelmet nyújtott a széltől, leveleivel fedték a házakat, vagy épp használati tárgyakat, mint például kosarakat, kalapokat, szőnyegeket fontak belőlük.

A datolya felhasználása és jótékony hatásai

A datolyát számos ételhez, desszerthez használhatjuk. Itthon talán meglepő és rendhagyó, de bizony sós és/vagy húsos ételek eleme lehet. A marokkói konyhában például a bárányhúshoz társítják, azonban természetes édessége miatt mégis a desszertek terén lehet igazán alkotni. A datolya amellett, hogy jól használható a konyhában, jót tesz az egészségnek is: A datolyában található magnézium, kálium, vas, élelmi rost, kalcium, mangán, réz, különféle aminosavak, folsav, valamint foszfor.

Megtalálható benne az A1-, B1-, B2-, B3-, B5-vitamin. Ellenben zsír-, koleszterin- és nátriummentes. Jó hatással van a vércukorszint egyensúlyára is. A magas rosttartalom mellett a datolyában nagyon kevés a zsír és a nátrium, így jót tesz a szív egészségének. Ha valakinek figyelni kell a sóbevitelre, vagy kifejezetten nátriumszegény étrendet írtak elő, akkor is nyugodtan eheti a datolyát, akár napi rendszerességgel. Ha rendszeresen fogyasztunk datolyát, akkor csökkenhet az esélyünk, hogy szívbetegek legyünk, vagy éppen stroke-ot kapjunk.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!