Csepegtető öntöző

A csepegtető öntöző, szemben a felszín feletti - jellemzően valamilyen szórófejek által kijuttatott - esőztető öntözéssel, a vizet közvetlenül és apránként juttatja ki a termőközegbe.

A csepegtető öntöző megoldások a víz termőközegben való közvetlen kijuttatására szolgálnak. Ez a fajta technológia nemcsak a párolgási veszteséget csökkenti, hanem lehetővé teszi a célzott, gyökérzónához közeli nedvesítő öntözést. Mindezek mellett a nedves talaj levegőző képessége is magasabb. Az alacsony vízmennyiség gyakori (naponta, akár többször is) kijuttatásával könnyen szabályozható a pontos vízigény, ezáltal elkerülhető a túlöntözés és a tápanyag termőföldből való kimosódása, valamint a kijuttatott vízzel oldott tápanyag is szállítható, közvetlenül a gyökérzónához.

A kétféle keresztmetszetben elterjedt lágy polietilén műanyag csöveken alacsony nyomásra nyíló perforációk vannak, amelyek 33 cm távolságban helyezkednek el egymástól, valamint kialakításuk alapján 2l/h vagy 4l/h vizet bocsájtanak ki perforációnként. Az alacsony nyomáson is kiváló működés és a relatív kis mennyiségű vízkibocsájtás miatt, hosszú csepegtető csővezeték telepíthető és hosszú ideig tartó öntözés működtethető.

A csepegtető öntözés elsősorban a gyümölcsösökben és a zöldségtermesztés területén elterjedt, de a csepegtető szalagok térnyerésével már a hagyományos gabonafélék, így például a kukorica esetében is alkalmazható a megoldás. A technológia előnye, hogy nemcsak a szabadföldi növénytermesztésben alkalmazható, hanem a fóliás és az üvegházas közegekben is, ahol mérnöki pontossággal megépített, számítógép által vezérelt berendezések kezelik milliméter pontossággal az öntözésre szánt tápoldatos vizet.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.