Bálabontó-kiosztó gép

A bálabontó és kiosztó gépek az állatok takarmányozása során használatosak. Ezek általában alkalmasak bármilyen bálázott anyag kibontására és adagolására, sőt akár almozásra is.

A bálabontó-kiosztó gépek az állattartásban, a jószágok takarmányozása során használatosak. Ezek a gépek a bálázott anyagok kibontására és adagolására szolgálnak, de vannak olyan változatai is, amelyek az almozás során is használhatóak. A bálabontó-kiosztó gépek alkalmazásával jelentős élőmunka-felhasználás váltható ki, ami lényegesen lecsökkenti az almozáshoz szükséges időt, ráadásul ezen gépek alkalmazásával sokkal egyenletesebb és levegősebb alom érhető el az alomágy készítésekor. Mivel ezen gépek egyes modelljei nemcsak kiosztják, hanem aprítják is a bálát, így az alomanyag nedvszívó felülete is növekszik: ez pedig csökkenti a szalmafelhasználást, valamint állategészségügyi szempontból is kedvezőbb feltételeket teremt az állatok számára.

Egyes bálabontó-kiosztók nemcsak szalmabálák kifújására, hanem takarmánybálák szétbontására és kiosztására is használhatóak, növelve ezzel a gépek kihasználhatóságát. A bálabontók alkalmazásával a takarmánykeverő gépek keverési ideje is lényegesen lecsökkenthető, elkerülve így a hosszú keverési idő során keletkező „takarmányporosodást”, másrészt homogénebb takarmánykeverék érhető el.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.