Döntöttek az import sertéshúsokról: emiatt fájhat a magyar cégek feje
Adminisztratív terhet jelent az értékesítőknek, a fuvarozóknak, illetve számos húskészítmény-gyártónak az új bejelentési kötelezettség.
Az articsóka Észak-Afrikában őshonos fészkesvirágzatú zöldség- és gyógynövény. Az ókori görögök óta fogyasztott zöldségféle. Európában leginkább Olaszországban termesztik.
Az articsóka jellemzői és termesztése
Az articsóka magas termetű, évelő növény. Hosszú levelei osztottak, zöldeskék színűek, fonákja pedig fehéres színű. Ránézésre rokonaihoz, a bogáncsformákhoz és a szamárkenyérhez hasonlóan veszedelmesen szúrósnak tűnik, filces-szőrös levelei azonban puhák, kellemes tapintásúak. Az articsóka magról hajtva többnyire csak a második évben kezd virítani, és 3-4 éven át ad jó termést. A bogáncséhoz hasonló, bíborszínű, majd ököl nagyságúra megnövő fészekvirágzatai a nyár végén jelennek meg a virágzati tengelyeken.
Habár Magyarországon csak elvétve termesztik, az articsóka nálunk is megmarad a kertben, így akár gasztronómiai élvezeti értékéért, akár különleges megjelenéséért érdemes megpróbálkozni az ültetésével. Ha palántát ültetünk, az articsóka tövek lehetőleg 1x1 méter távolságba kerüljenek egymástól, mivel helyigényes zöldségnövényről van szó. Ha saját magunk szeretnénk felnevelni az articsóka palántát, akkor már februárban el kell vetnünk a magokat melegágyban, vagy cserépben, majd márciusban ki kell válogatni a hajtásokat. Az articsóka palánták májusban kerülnek ki a végleges helyükre, a róluk leszedett rügydugványok segítségével pedig az articsóka tovább is szaporítható, szintén melegágyas gyökereztetéssel.
Mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy az articsóka egy víz- és tápanyagigényes növény, ami miatt kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy ne szomjazzon - de ne is áztassuk el! Az articsóka virágzatkezdeményeit július és szeptember között általában folyamatosan szüretelhetjük. Ősszel az elvirágzott articsóka szárakat kitörik, majd talajtakarással, felkupacolással védik meg a növényt a téli faggyal szemben. Az articsóka 3-4 éven keresztül ad megfelelő termést, ezek közül is érdemes a kisebbeket felhasználnunk fogyasztásra, hiszen azok zsengébbek.
Az articsóka felhasználása és jótékony hatása
Az articsóka nemcsak zöldségként, hanem gyógynövényként is nagy népszerűségnek örvend. A leveleiből készült articsóka kivonat számos gyógyszer és étrendkiegészítő alapja, hiszen erősíti a májszövet regenerálódását, illetve javítja az emésztést és epehajtó hatással is bír. Az articsóka a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen is alkalmazható, ugyanis csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Mindezek mellett jót tesz az érelmeszesedés ellen és felhasználható cukorbetegség, illetve a vesebántalmak ellen egyaránt
Adminisztratív terhet jelent az értékesítőknek, a fuvarozóknak, illetve számos húskészítmény-gyártónak az új bejelentési kötelezettség.
Megszavazták a KAP stratégiai tervekről szóló rendeletének egyszerűsítését, csökkenhet a termelőket érintő adminisztráció.
A globális felmelegedés egy sor, kártevő jelentette fenyegetést súlyosabbá tesz, a csótányoktól afrikai kullancsokon át a sáskajárásig.
A szakértők szerint stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság jövőre vonatkozó kilátásai.
Az FDA szerint habár valóban kimutatták a H5N1 madárinfluenza vírusrészecskéit a boltokban kapható tejben, a tej továbbra is fogyasztható.
Az április eleji nyárias idő a gombás fertőzéseket visszafogta, de a hónap közepétől kezdődő lehűlés és csapadék újra kedvező helyzetet teremt a kórokozóknak.
A Lindsay Zimmatickal csak a változás állandó!