2023. szeptember 28. csütörtök Vencel

Amerikai kukoricabogár

Az amerikai kukoricabogár a levélbogárfélék családjába tartozó rovarfaj, a kukorica egyik legfontosabb rovarkártevője. Magyarországon is komoly gondokat tud okozni a termelőknek.

Az amerikai kukoricabogár jellemzői

Az amerikai kukoricabogár Észak-Amerikából került Magyarországra már több mint 25 éve. Európában 1992-ben észlelték először, a belgrádi repülőtér közelében, innen kezdte el terjedését. Magyarországon 1995 óta van jelen. Európában ma elsősorban a Balkánon, hazánkban és Szlovákiában gyakori, de számos országban jelen van, az Egyesült Királyságból pedig kiirtották. A kifejlett bogár teste megnyúlt, kb. 5 mm (4,4-6,8 mm) hosszú. Szalmasárgás-narancssárgás szárnyfedőjén három hosszanti fekete csík húzódik, amelyek szélessége változó, esetenként teljesen összeolvadnak. Az amerikai kukoricabogár tora sárgás, fényes, lábai fekete-sárga foltosak. A hím csápjai valamivel hosszabbak a nőstényénél és kb. 4,2 mm-esek, a potroha pedig sárga. Bábja csupasz és fehér, a kifejlett bogár kibújása előtt valamivel barnásra sötétül.

Elsődleges tápnövénye a kukorica, de az imágók polifág pollenfogyasztók, így a kukorica mellett a napraforgó, illetve a különböző gyomnövények virágporával is táplálkozhat. Igazán jelentős károkat azonban a kukoricatáblákon képes okozni. A bogár lárvája és az imágó egyaránt kártevő. Az imágók a bibeszál, míg a lárvák a gyökerek rágásával okoznak kárt, de ebből az utóbbi a nagyobb probléma. A jellegzetes, "hattyúnyak"-nak nevezett tünetek a súlyos kártétel esetén jelentkeznek, de az okozott kár a legrosszabb esetben a kukorica teljes elszáradásához vezethet. A meleg, száraz időjárás ugyanis nem kedvező a kukorica gyökerének regenerálódása szempontjából, így ahol jelentős a kártétel, már szembetűnők a tünetek.

A kukoricabogár esetében a megelőzésre kell nagy figyelmet fektetni. Fontos, hogy kerüljük a monokultúrás termesztést, és oda kell figyelni a vetésváltásra. Az amerikai kukoricabogárnál már megfigyelték, hogy a szóján is át tud telelni a kártevő, így ezt is érdemes figyelembe venni a vetésváltás kialakításakor. Petéje a talajban telel át, annak felső 15-30 cm-nyi rétegében, a lárvák május végén kelnek ki. A lárvafejlődés hossza a hőmérséklettől függ, átlagosan 29 nap a hímek, és 32 nap a nőstények esetében. A kifejlett bogarak június végén, július elején jelennek meg. Az amerikai kukoricabogárnak évente egy generációja nő fel.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!