Egyre több gazda vág most ebbe bele Magyarországon: tudhatnak valamit?

Egyre több gazda vág most ebbe bele Magyarországon: tudhatnak valamit?

agrarszektor.hu
Az elmúlt évtizedekben a mezőgazdasági technológiák gyors fejlődése forradalmasította a mezőgazdasági termelést világszerte. Magyarországon is egyre inkább teret nyernek a modern technológiák, amelyek hozzájárulnak a hatékonyabb és fenntarthatóbb mezőgazdasági termeléshez. Az internet lehetővé teszi a mezőgazdasági termelőknek és gazdáknak, hogy könnyen hozzáférjenek az információkhoz, és megismerjék az új technológiákat, alkalmazásuk módjait. Hazánkban, a vidéki területeken még mindig jellemzőek a hagyományos gazdálkodási módszerek, azonban a gazdálkodást már teljesen átszövi a digitalizáció. Az új technológiák terjedése lassan, de biztosan halad előre, így azok egyre több gazdának és termelőnek nyújtanak lehetőséget a hatékonyabb és gazdaságosabb termelésre. A hazai mezőgazdasági technológiák vidéken való elterjedéséről és hatásaival kapcsolatos információkat Farkas László, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) precíziós szakértője, valamint Dr. Kovács Gergő Péter, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növénytermesztési Tudományok Intézetének igazgatóhelyettese egyetemi docense tudatta a HelloVidékkel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Milyen modern mezőgazdasági technológiák vannak jelenleg alkalmazásban a vidéki területeken?

Farkas László, MAGOSZ: A XXI. század második évtizedében úgy gondolom elmosódtak a határok a mezőgazdálkodásban alkalmazott módszerek területi elhelyezkedése vonatkozásában. Az egész országban mindenütt elérhetővé váltak az internetes hálózatok, így csak a gazdálkodón múlik, hogy a termelésben alkalmazza-e a digitális megoldásokat. Ma már a gazdálkodást teljesen átszövi a digitalizáció.

A saját gazdaságom két évtizede alkalmazza a helyspecifikus növénytermesztés technológiai megoldásait, amely a digitális adatgyűjtésen alapul. Természetesen az egyes elemek megvalósítása is digitálisan történik. Mivel tudjuk, hogy a táblán belül hol keletkezett az adat, ezért célzott kezeléseket tudunk végrehajtani a táblán belül. Szakmailag megalapozott döntéseket 100%-os pontossággal tudunk megvalósítani. Ma már az állattenyésztésben, kertészetekben és gyümölcsösökben is alkalmaznak precíziós megoldásokat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Dr. Kovács Gergő Péter: A vidéki területeken is megtalálható minden olyan modern mezőgazdasági eszköz, technológia, amelyek a vármegyeszékhelyeken, nagyobb városokban vagy a főváros vonzáskörzetében elérhetők. Alapvetően nincs különbség abban, hogy az ország keleti, nyugati, északi, vagy déli részén mennyire elterjedtek a modern mezőgazdasági technológiák. Amennyiben kifejezetten a növénytermesztést nézzük, akkor a gazdálkodók egyre modernebb eszközparkot alkalmaznak (pl. erőgépek, direktvetőgépek, magágykészítős vetőgépek stb.) így e téren nincs lemaradásban a vidék. Hazánkban ugyanazok a modern mezőgazdasági gépek megtalálhatók, mint a nyugati országokban. Az egyre nagyobb teret hódító precíziós gazdálkodás valamely elemét a gazdálkodók már most is használják a termelésben legyen ez állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet vagy egyéb mezőgazdasági ágazatok.

Milyen előnyökkel jár a modern mezőgazdasági technológiák alkalmazása?

Farkas László, MAGOSZ: A termelők feladata, hogy egészséges élelmiszereket és egészséges takarmányokat állítsanak elő úgy, hogy közben mindez környezettudatos és fenntartható módon valósuljon meg. A precíziós helyspecifikus növénytermesztés tulajdonképpen egy optimalizációs technológia, amely a ráfordításokat és a hozamokat is optimalizálja. Nagyon fontos, hogy a precíziós technológiát nem önállóan, mindentől függetlenül valósítjuk meg, hanem a komplex technológia egy elemének tartjuk. Vizet nem tud fakasztani, a termesztésben elkövetett hibákat nem tudunk vele kijavítani, de ha a termesztés minden elemét szakmailag megalapozottan alkalmazzuk, úgy számolhatunk hozamnövekedéssel és a költségek csökkenésével is.

A legfontosabb hozadéka a precíziós megoldások alkalmazásának, hogy a gyűjtött adatok segítségével megismerjük a földterületek adottságait, lehetőségeinket és reális hozamterveket tudunk készíteni, amelyhez szakmailag megalapozott ráfordításokat rendelhetünk. Ez pedig megalapozza a fenntartható és egyben környezettudatos gazdálkodásunkat. Fő célunk a növény igényeinek a kielégítése, amely megvalósításával jó minőségű terményt leszünk képesek előállítani. A jó minőség megalapozza az előállított termény értékesíthetőségét, a magasabb hozam és a költségoptimalizálás együttesen a gazdasági megtérülést stabilan eredményezi.

EZ IS ÉRDEKELHET

Dr. Kovács Gergő Péter: Ahogyan minden más termelő ágazatban, a mezőgazdaságban is nagyon fontos az input anyagok lentebb szorítása, kevesebb növényvédőszerrel, kevesebb műtrágyával, kevesebb üzemanyaggal szeretné mindenki megművelni a területeit. A legújabb mezőgazdasági technológiáknak, amelyek bevezetésre kerülnek, alapvetően a hatékonyságnövelés az egyik célja, másrészt a terméshozam növelése és a minőségi paraméterek javítása. Tudni kell, hogy önmagában új technológiák bevezetésével, eszközök vásárlásával nem fog nőni a terméshozam, ha a gazdálkodás nem áll szilárd alapokon (szaktudás, fegyelem, elhivatottság). Sajnos hazánkban elég nagy az évjárathatás, évről évre a terméshozamok nagyon ingadoznak. A technológia 1-1 elemével nem lehet védekezni ellene, összehangoltabb és komplexebb védekezésre van szükség. A precíziós gazdálkodás ebben tud segíteni, de mint egy elem a sok közül. A technológiai haladásnak természetesen meg van az előnye szinte minden téren (környezetvédelmi és gazdaságossági egyaránt). A fenntartható és egészséges élelmiszerelőállítás egyre nagyobb kihívást jelent a változékony és szeszélyes időjárás miatt, ezért erre fel kell készülnünk. A precíziós gazdálkodás és egyéb modern technológiák bevezetése elősegíti az adaptációs képességeinket, így jobban fel tudunk készülni erre az előttünk álló kihívásokra legyen ez gazdasági vagy természeti eredetű.

A teljes interjú ide kattintva elolvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?