Már a boltokból is lopják ezt a népszerű élelmiszert: mégis, mi folyik itt?

Már a boltokból is lopják ezt a népszerű élelmiszert: mégis, mi folyik itt?

agrarszektor.hu
Olyan sok olívaolajat lopnak a spanyol boltokból, hogy már láncokkal kell védeni a palackokat. Az olajra szervezett bűnözők csapnak le, hogy a feketepiacon értékesítsék. A lopások hátterében az európai készletek kimerülése és az olívaolaj árának elmúlt években tapasztalható brutális megugrása áll. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Spanyolországban az olívaolaj lett a legtöbbet lopott termék a szupermarketekben - írta meg a HVG.hu a Financial Times értesülései alapján. Mint kiderült, az olajat főleg szervezett bűnbandák lopják, hogy később a feketepiacon értékesíthessék. A spanyol boltokban már különböző megoldásokkal védekeznek a lopások ellen: van, ahol elkezdték láncokkal összekötni az ötliteres olívaolajos palackokat, máshol a polcokhoz rögzítik őket, vagy biztonsági címkét kapnak az üvegek.

Spanyolország a világ legnagyobb olívaolaj-termelője, de Európa majdnem kifogyott a készletekből, miután a szélsőséges időjárás már második éve károsítja a termést. Hasonló okokból Görögországban is megszaporodtak a lopások.

Spanyolországban az elmúlt négy évben több mint négyszeresére emelkedett az olívaolaj ára. Korábban 5 euró volt egy liter extra szűz olívaolaj, most ugyanezért már gyakran 14 eurót kell fizetni. Decemberben a spanyol és az olasz rendőrség 11 embert tartóztatott le és több mint 5000 liter hamisított olívaolajat foglalt le egy nemzetközi akcióban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?