Ezekben a napokban fogyasztjuk el a magyar haltermelés felét

Ezekben a napokban fogyasztjuk el a magyar haltermelés felét

agrarszektor.hu
A halétel készítés hagyományos formái, a halászlé, sült hal készítése mélyen gyökerezik a magyar népi kultúrában. Különleges jelentéssel bír az ünnepi időszakban, és szorosan kapcsolódik a magyar családok karácsonyi hagyományaihoz – írja összeállításában a Hellovidék.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A portál felkereste Lévai Ferencet, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivőjét, hogy segítsen jobban megismerni a magyar családok halfogyasztását az ünnepi időszakban.

Az eladott halak 70-75 százaléka ilyenkor a ponty, mely kiemelkedően a legnépszerűbb. A karácsonyi időszakban a nemesebb halfajok is elkelnek, mint a süllő, a pisztráng, az afrikai harcsa, a szürke harcsa, vagy a tokfélék. Az ilyenkor kínált választék rendkívül széles, és a fogyasztók számára elérhetővé válnak a különféle feldolgozott haltermékek, például halászlé, harcsapaprikás vagy akár különböző halakból készült füstölt halak, halpástétomok. Ezen a néhány napon a halfogyasztás tényleg dominál.

A halfogyasztás trendjei és változatossága

A fogyasztók ma már tisztított, szeletelt, filézett termékeket keresnek. Az utóbbi 4-5 évben a magyar termelők felkészültek erre a trendre, és kiváló feldolgozó kapacitásokat fejlesztettek. Ennek eredményeként már kaphatók félkész és késztermékek változatos skálája is.

Vannak új szolgáltatások is, mint például a cégek telephelyein történő ideiglenes halárusítás, vagy a hús- és egyéb élelmiszerboltok kisebb mennyiségű halértékesítése. Egyre több étkezési hely kínál házhozszállítási szolgáltatást vagy legalábbis konyhakészre készíti elő a halat, így a vásárlónak csak el kell vinnie. Gyakran két vagy három adagot is megvásárolhatnak egyszerre. Létezik továbbá olyan szolgáltatás is, amely lehetővé teszi, hogy egy munkahely előre megrendelje a halat, például a dolgozók számára ajándékba. A megrendelt halat két-három tételből álló adagokban kapják meg, amely elegendő egy ötfős családnak. A keresletet általában halászlé és sült hal iránt tapasztaljuk, bár ez változik az egyéni gasztronómiai preferenciáktól függően.

Az árak hatása a keresletre

A tavalyi év nagyon nehéz volt, ezért a karácsonyi időszakban leálltunk az exporttal, hogy itthon jusson el a hal mindenkihez. Most viszont minden rendben van, a halak nagy választékkal és kiváló minőséggel várják a vevőket - mondta el a szóvivő a lapnak.

A karácsonyi árak idén nem emelkedtek. A tóparti árak a júniusi csúcshoz képest 15-18 százalékkal visszaestek. Sajnos ez az árcsökkenés nem tükröződik az egyes piacokon, ahol az árak változatlanok maradtak. Hasonló a helyzet a búzával és a tejjel is. Bár a búza és a tej termelői ára is lényegesen olcsóbb lett, mint tavaly, a kenyér és a tejtermékek ára nem csökkent jelentősen a kereskedelemben. Ez egy visszatartó hatás, amit nem tudunk befolyásolni, és károsnak tartunk - mondta el Lévai Ferenc.

Sokan a halászati telephelyekre mennek, de ezekből nem sok van. A halászoknak is változatosabbá kellene tenniük a kínálatukat. Több helyen kellene halat árulniuk, de ez nehéz, mert a legtöbben nem élő halat vesznek. Csak a halak 30%-a megy el élve, és az is inkább vidéken. A városiak inkább filéket, szeleteket, halászlé alapot vagy belsőségeket vásárolnak. Egész halat kevesen tudnak megtisztítani és elkészíteni.

Ünnepi halfogyasztáson túl

A magyar haltermelés egész évben változatos kínálatot biztosít, érdemes rendszeresen halat fogyasztani. Ezen túlmenően közös kikapcsolódási, regenerálódási lehetőséget nyújt a családok számára a horgászat, amely által új élményeket szerezhetnek és nagyszerű módja a közös szórakozásnak és pihenésnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?