Őrület, ami a vöröshagyma árával történik a keleti szomszédunknál

Őrület, ami a vöröshagyma árával történik a keleti szomszédunknál

agrarszektor.hu
Ismét csökkenőben van a vöröshagyma ára Ukrajnában. A rosszabb minőségű, tárolásra alkalmatlan készletek értékesítési kényszerbe sodorták a termelőket, és a kínálat növekedését árcsökkenés kísérte.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az EastFruit elemzői szerint december második hetében jelentősen csökkent a vöröshagyma ára Ukrajnában, amelynek oka a kereslet csökkenése és a kínálat jelentős növekedése volt - ez igazolta azon korábbi elemzői várakozásokat, miszerint az év végére relatív túlkínálat alakulhat ki. Mindössze egy hét alatt 16%-kal mérséklődött a vöröshagyma átlagára keleti szomszédunknál: december 15-én már csak 10-15 UAH/kg (0,27-0,41 USD/kg, azaz 95-145 Ft/kg) között mozogtak az árak. A termelők kénytelenek voltak olcsóbban adni a zöldséget, mivel a korábbi áremelkedés miatt visszaesett a kereslet, ám a betárolt hagyma minősége rohamosan romlott, így értékesítési kényszer alakult ki - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Erre a veszélyre az EastFruit elemzői már júniusban felhívták a figyelmet, ekkorra ugyanis látszott, hogy a tavalyi hagymahiány miatt a 2023-as évben igen sok olyan termelő fog átállni a vöröshagyma termesztésére, akik ezen a piacon semmiféle korábbi tapasztalattal nem rendelkeznek. Tovább erősítette ezt a hatást, hogy a felfutó termelés Ukrajna olyan körzeteiben nyert teret, ahol nem igazán ideálisak a környezeti feltételek (a legjobb körülmények Dél-Ukrajnában lennének adottak, de az itteni termesztés is szenved a hatalmas Nova Kahovka víztározó felrobbantása miatt, amely a régió 80%-át látta el öntözővízzel). Ezért a jelenlegi termés nagy részét hűvösebb, csapadékosabb régiókban állították elő, ahol viszont posztharveszt szárításra lenne szükség, de az infrastruktúra ehhez nem áll rendelkezésre, ami hátrányosan befolyásolja a hagyma minőségét és tárolhatóságát.

Azok a gazdák, akik jó minőségű hagymát tudtak betárolni, mostanában nem is tervezik értékesíteni az árut, mivel látják, hogy az árak extrém alacsonyak - persze minden relatív, hrivnyában kifejezve a valaha volt második legmagasabb, dollárban pedig a harmadik legmagasabb ár tapasztalható a piacokon. Csak 2022-ben voltak ennél magasabb árak az orosz invázió és a fő termesztőkörzetek elfoglalása idején, ekkor a mostaninál kétszer drágábban árulták a hagymát a piacokon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?