Nagy változás jöhet a boltokban: erre jó, ha minden vásárló felkészül itthon

Nagy változás jöhet a boltokban: erre jó, ha minden vásárló felkészül itthon

agrarszektor.hu
Az Európai Parlament módosított szabályokat fogadott el a csomagolás csökkentésére, újrafelhasználására és újrahasznosítására. Ez számos ágazat termelőinek és feldolgozóinak jelenthet könnyebbséget a következő időszakban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A csomagolásokról és a csomagolási hulladékokról szóló rendeletről (PPWR) szóló szerdai plenáris szavazást követően már ismert, hogy képviselők 426 igen szavazattal, 125 nem szavazattal és 74 tartózkodás mellett szavazták meg a javaslatot. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) arról tájékoztatta az agrárvállalkozásokat, hogy a döntés összhangban van az Európai Gazdálkodók (COPA) és Európai Termelőszövetkezetek (COGECA) Egyesületének álláspontjával, melynek a Kamara is tagja, és ezeken a platformokon is igyekszik tagságának érdekeit képviselni. A szerdai szavazás válaszokat ad bizonyos aggályokra, melyeket munkacsoportjainkban megfogalmaztunk a rendelkezéssel kapcsolatban.

Az egyszer használatos csomagolásra vonatkozó korlátozások

A képviselők elfogadták az V. melléklet 2., 3. és 4. sorát törlő ITRE (az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottságának) módosítást, amely kizárja a gyümölcs- és zöldségágazatot, valamint a (különösen a tej- és az olívaolaj-ágazat szempontjából lényeges) HORECA-ágazatot az egyszeri csomagolásra vonatkozó korlátozások alól. Átfordítva a gyakorlatra ez azt jelenti, hogy

  • a friss zöldség és gyümölcs esetében 1,5 kg-os kiszerelés alatt sincs szükség annak a bizonyítására, hogy az egyszer használatos csomagolás (pl. háló, zacskó, tálca) indokolt a vízveszteség, a feszesség elvesztése, a mikrobiológiai veszélyek vagy a fizikai behatások elkerülésére miatt;
  • törlésre került az egyszer használatos műanyagok használatának korlátozása abban az esetben is, ha a szálláshely-szolgáltatási és vendéglátási ágazat helyszínein kitöltött és elfogyasztott élelmiszerekről és italokról van szó;
  • emellett törölték azt is, hogy nem lehet egyszer használatos csomagolást használni a szállodákban és vendéglátásban használt kis kiszerelésű termékekhez (pl. fűszerekhez, szószokhoz, kávékrémesítőkhöz, cukorhoz és ételízesítőkhöz), ugyanis belátták, hogy ezek mérete, és szennyezettsége miatt a körforgásban tartás aránytalanul nagy terhet róna a kötelezettekre.

Megállapították, azt is, hogy bár a 15 mikron falvastagságú, egyszer használatos könnyű hordtasakok esetén fontos a tiltás a hulladékképződés megfékezésében, de még fontosabbak a higiéniai szempontok, és az élelmiszerpazarlás csökkentése, így ömlesztett áru elsődleges csomagolásaként kiveszik azt a korlátozás alól, azaz a vásárláskor a helyszínen való megtöltésre továbbra is használható.

Az újrahasználati célok is módosultak

Az újrahasználati célokról szóló 26. cikk módosításai nemcsak a borok, hanem az értékesítés alatti szeszes italok esetében is biztosítottak mentességeket, további mentességet biztosítva az élelmiszerekkel vagy földrajzi jelzéssel védett termékekkel érintkező szállítási csomagolásokra. A Kamara közölte, hogy az is megerősítést nyert, hogy a tejtermékek mentesülnek az alkoholmentes italokra vonatkozó újrafelhasználási célok alól.

Mi a helyzet a visszaváltási rendszerrel?

A 44. cikk értelmében a bor és a szeszes italok továbbra is mentesek a kötelező visszaváltás alól. A kertészeti ágazatot támogató módosításokat is elfogadták, az észrevételeket tevők álláspontjának megfelelően újradefiniálva az I. mellékletben a virág- és cserepekre vonatkozó fogalommeghatározásokat. Ezen túlmenően a képviselők elfogadták azt a módosítást, amely a fa- és viaszcsomagolást mentesíti a 6. cikk újrahasznosíthatósági követelményei alól, ez például a camembert sajtok esetében fontos lehet.

További eredmények

A káros egészségügyi hatások megelőzése érdekében a képviselők az úgynevezett „örök vegyszerek” (per- és polifluorozott alkil anyagok vagy PFAS-ok) és a biszfenol használatának betiltását kérik az élelmiszerekkel érintkező csomagolásokban. A döntés szerint az italok és elvitelre szánt élelmiszerek végső forgalmazóinak az étkeztetési ágazatban - például szállodákban, éttermekben és kávézókban - lehetőséget kell biztosítaniuk a fogyasztóknak arra, hogy saját tárolóedényüket hozzák magukkal, és abban vigyék el az élelmiszert.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy bár összességében nagyon jó eredmények születtek, mégsem tökéletes a végeredmény. A képviselők nem támogatták az innovatív csomagolásra (6.9. cikk) és a borospalackok kettős falazatára, álaljzatára (9.2. cikk) vonatkozó mentességet. A 8. cikk hatálya alá tartozó gyümölcsök és zöldségek öntapadó címkéihez nem nyújtottak be módosítást, ezért az ENVI-jelentés eredménye úgy érvényes, hogy ezeknek a címkéknek komposztálhatónak kell lenniük (a tagországi vagy ipari szabványoknak megfelelően). Ezt az ügyet a Tanáccsal folytatandó intézményközi (háromoldalú) tárgyalások elé utalják majd. Az Európai Parlament készen áll arra, hogy tárgyalásokat kezdjen a nemzeti kormányokkal a jogszabály végleges formájáról, amint a Tanács elfogadta álláspontját.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?