A franciák meglépték: októbertől csak ilyen kenyerek lesznek a boltjaikban

A franciák meglépték: októbertől csak ilyen kenyerek lesznek a boltjaikban

agrarszektor.hu
A fogyasztók egészségének védelme érdekében október 1-jétől ismét csökkenteni fogják a kenyér sótartalmát Franciaországban. A kezdeményezés összhangban áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felszólításával, amely szerint 2025-ig 30 százalékkal kellene csökkenteni az emberek sófogyasztását.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A fogyasztók egészségének védelme érdekében október 1-jétől ismét csökkenteni fogja a kenyér sótartalmát a franciaországi sütőipari és cukrászati szövetség (Confédération Nationale de la Boulangerie et de la Pâtisserie Française). Ettől kezdve a 100 gramm hagyományos kenyérben 1,4 grammnyi só lehet, a „különleges” kenyerek 100 grammjának sótaralma pedig nem haladhatja meg az 1,3 grammot - olvasható a HVG.hu oldalán.

Az iparág tavaly már elkötelezte magát a sótartalom csökkenése mellett, az akkori maximum 1,5 gramm volt százgrammonként. Ezt a célt 82%-ban sikerült elérnie a kenyérkészítőknek a szakmai szövetség szerint. A kisvállakozók azzal segítik egymást, hogy közösen dolgozzák ki az új, kevesebb sót igénylő recepteket.

A kezdeményezés összhangban áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felszólításával, amely szerint 2025-ig 30%-kal kellene csökkenteni az emberek sófogyasztását. Franciaországban azért is fontos kérdés a kenyerek sótartalma, mert ott évente 10 milliárd bagettet adnak el, a franciák pedig átlagosan napi 105 gramm kenyeret fogyasztanak el minden egyes nap.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?