Nagy ellenőrzés indult: bármikor razziázhat a Nébih a Balatonnál

Nagy ellenőrzés indult: bármikor razziázhat a Nébih a Balatonnál

agrarszektor.hu
Minden évben három szezonális élelmiszerlánc- ellenőrzést koordinál a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - jelentette ki az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, Balatonlellén. Nobilis Márton hozzátette, a tavaszhoz és karácsonyhoz köthető vizsgálatok mellett jelenleg a nyári ellenőrzés zajlik, melynek keretében a Balaton környéki vendéglátóhelyek kapnak kiemelt figyelmet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az államtitkár ismertette, az ellenőrzés fókuszában az éttermek higiéniai állapotának vizsgálata, illetve az alapanyagok nyomonkövethetősége áll. Különös figyelmet fordítanak a hűtést igénylő alapanyagok előírás szerinti tárolására. A nyári szezonális ellenőrzések során az élelmiszerbiztonság felügyelői eddig a Balaton környékén 32 strandbüfét ellenőriztek. A szakemberek figyelemmel kísérték a létesítmények üzemelésének higiéniai körülményeit, a készített és forgalmazott ételek biztonságát, valamint nyomonkövethetőségét.

Nobilis Márton kiemelte, a szakemberek által korábban feltárt kisebb szabálytalanságokat jellemzően a napi dokumentációk vezetése, illetve a fertőtlenítő mosogatószerek és a kártevők elleni védekezést igazoló dokumentációk hiánya kapcsán tapasztaltak. Két esetben kellett csak intézkedni nyomonkövetési szabályok be nem tartása miatt.

Az ellenőrzések alapján megállapítható, hogy a büfék nagy része tiszta, rendezett, és élelmiszer-higiéniai szempontból is biztonságosan üzemelnek

- tette hozzá Nobilis Márton.

Helik Ferenc, a Nébih elnökhelyettese megerősítette, a hatóságnak nem az a célja, hogy minél több büntetést szabjon ki, hanem az, hogy biztonságos élelmiszerhez jussanak a vásárlók és fogyasztók a vendéglátóhelyeken is. A strandbüfék után a most induló ellenőrzés a Balaton környékén működő vendéglátóhelyeket érinti. Felhívta egy-egy tipikus hibára is a vendéglátósok figyelmét, mint például az áruk eredetét igazoló dokumentumok megőrzése, vagy a hűtést igénylő termékek megfelelő tárolása.

Címlapfotó: Vermes Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02