Hatalmas eső pusztított itthon: aggasztó hírek érkeztek ezekről az ültetvényekről

Hatalmas eső pusztított itthon: aggasztó hírek érkeztek ezekről az ültetvényekről

agrarszektor.hu
Az északi féltekén általában késve indul a 2023-as cseresznyeszezon, míg a délin már szinte véget ért. Északon ráadásul több országban is problémát jelent a mostanában lehulló csapadék. Magyarországon is gyümölcsrepedést okoztak a késő tavaszi esőzések, a hazai termelők a 2023 évi cseresznyetermést átlagosra, mintegy 10 ezer tonna körülire becsülik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2023-as cseresznyeszezon az északi féltekén általában kedvező körülmények között indul, a déli féltekén pedig épp most ért véget. Hollandiában az idény kiváló minőségű spanyol cseresznyével indult, a kereslet és a kínálat továbbra is kiegyensúlyozott. A német piac a spanyol termőterületek kínálatának hiányától tart, de a Spanyolországból érkező jelentések szerint a közelmúltban tapasztalt meleg időjárás felgyorsította az érést, viszont több tartományban is heves esőzések okoztak problémát (Murcia, Valencia és Andalúzia). Olaszországban továbbra is kihívást jelent a tartós esőzés, amely jelentős gyümölcsrepedést okoz, ez pedig korlátozott kínálatot és magasabb árakat eredményez a korai cseresznyénél. Észak-Olaszországot, különösen Emilia-Romagnát özönvízszerű esőzések sújtották, ami a betakarítás kezdetére is hatással volt. Görögország idén jelentős mennyiségű cseresznyével számol, amely jóval meghaladja a tavalyi termést, de az európai piacon kemény konkurenciával néz majd szembe. Dél-Afrikában sikeres szezont zártak, míg az észak-amerikai cseresznyetermesztő régiók még csak most készülnek az új idényre - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Hollandia: kiegyensúlyozott kereslet és kínálat jellemzi a piacot

Az egyik holland cseresznyeimportőrnél a spanyol szezon április 7-én kezdődött az üvegházi cseresznyével.

Ezek valóban kiváló minőségűek voltak, magas Brix értékkel. Az ár az idény ezen pontján 40 euró/kg (15 ezer Ft/kg) körül volt. Jelenleg a spanyolországi Jerte és Huesca régiókból származó cseresznyét értékesítjük. Eddig a Huescából származó cseresznye kiváló színű és ízű volt. Személy szerint arra számítok, hogy a következő hetekben a spanyol régiókban várható nagy mennyiségű csapadék miatt kissé több probléma lesz a cseresznye minőségével. A cseresznye kínálata lassan növekszik, de a kereslet és a kínálat egyensúlyban van. Az árak kissé magasabbak, mint más években. Például a 28+ méretű áru május közepén 7,50 euró/kg (2800 Ft/kg) áron kel el. Mivel a jövő héten jobb időjárás várható, a kereslet növekedésére is számítunk. A spanyol cseresznye pont annyira népszerű, mint korábban, különösen most, hogy jön a szép idő, és az összes többi csonthéjas gyümölcs is meglehetősen drága. A spanyolországi hőség miatt a fajták gyors ütemben követik egymást, és a spanyol szezon az előzetesen vártnál hamarabb érhet vége

- fejtette ki az importőr. Hozzátette, május végére várják az első holland üvegházi cseresznyét, ezeknek egy kicsit több időre lesz szükségük, hogy elérjék a megfelelő minőséget. Kelet -Európában a cseresznye már túl van a virágzási időszakon, és a terméskötődés már folyamatban van, idén több cseresznye várható a kelet-európai országokból. Az elmúlt években jóval több Kordia és Regina cseresznyét telepítettek ebben a régióban, és ezek várhatóan a holland cseresznyével egy időben kerülnek a piacra, de ettől függetlenül a holland cseresznye továbbra is utat talál a fogyasztókhoz.

Franciaország: kis mértékben emelkedett a termelés volumene

A franciaországi cseresznyetermelés a legtöbb régióban - Auvergne Rhône Alpes kivételével - enyhén, 2%-kal nőtt, és közel 40 000 tonnát tett ki, pedig már a 2022-es év 39,3 ezer tonnás mennyisége is ötéves rekordot jelentett. A szezon május 10. körül kezdődött, bár kezdetben a kereslet a borús idő miatt még bátortalan volt, az időjárás javulásával megélénkült. Egyes piaci szereplők szerint az árak jelenleg meglehetősen magasak.

Németország: kevés a nagy méretű cseresznye a piacon

A spanyol cseresznyebetakarítás idén 1-2 hetes késéssel kezdődött, és kevés volt a nagyszemű áru a német piacokon. Törökország és Görögország az elmúlt években teret nyert Németországban, míg Spanyolország vesztett piaci részesedéséből, főleg azért, mert a törökök és a görögök olcsóbban tudtak termelni. Összességében a hideg németországi időjárás lassította a csonthéjas gyümölcsök iránti keresletet, de május végére tavaszias, meleg időjárást jeleznek ezért a kereslet várhatóan növekedni fog. A spanyol cseresznyét általában májustól augusztus végéig szállítják a német piacokra, a hazai áru általában június-júliusban jelenik meg a boltokban, és a szezon második felében hagyományosan érezhetően csökken a kereslet.

Olaszország: esőzések károsították a korai cseresznyét, megemelve az árakat

A tartós esőzések a korai cseresznyét sem kerülték el, jelentős termésrepedéseket okozva. A korai cseresznye első tételeinek ára mindig magas, mivel a kínálat még korlátozott, és az idei évre ez fokozottan igaz volt. Észak-Olaszország nagy részén, elsősorban Emilia-Romagna tartományban az elmúlt két hétben nagyon kedvezőtlen időjárási események, például heves esőzések, jégesők és áradások voltak tapasztalhatók. A termelők megkezdték ugyan a korai cseresznye betakarítását, és eleinte még nagyon  tisztességes, 5 €/kg (1850 Ft/kg) körüli árakat is kaptak. Aztán rengeteg gyümölcsöt kellett kidobniuk a heves esőzések okozta repedések miatt, és volt olyan körzet, ahol még az esővédett cseresznye is jelentős károkat szenvedett. Apuliában a termelőknek a 2023. évi 20. héten kifizetett árak 4,50 és 6,50 euró/kg (1680-2430 Ft/kg) között mozognak, ami a tavalyi évhez képest emelkedést jelent. Eddig a 2023-as olasz cseresznyeszezonban a tavalyi évhez képest némi mennyiségi csökkenés tapasztalható (kb. 15%), másrészt viszont nagyon jó méretű áruval találkozhatunk. Campaniában a szezon még nem indult el, mivel az elmúlt hetek esőzései itt is repedést okoztak. Ennek következtében a kiskereskedők kis adagokban kapják az eladható árut, mert a termelők csak jó minőséget adnak át - így viszont az árak igen magasak.

Spanyolország: meleg időjárás segít a cseresznyének a késés behozásában

A kezdeti előrejelzések a virágzás elhúzódása miatt késői cseresznyeszüretre utaltak, de a tavaszi magas hőmérséklet végül a legtöbb termőterületen a vártnál előrébb hozta a betakarítást. Az egyik legjelentősebb termőterület a Jerte-völgy, amely idén a tavalyinál nagyobb mennyiséggel érkezett a piacra. A meleg miatt a betakarítás a szokásosnál gyorsabban haladt, de az utóbbi napokban komoly csapadék érkezett Murcia, Valencia és Andalúzia térségébe. A szezon kezdetén a cseresznye minősége a meleg időnek és a csapadékhiánynak köszönhetően igen jó volt, bár a korai fajták átmérője a gyors érés miatt némileg kisebb lett a vártnál. A középérésű- és késői fajták esetében a termelők már normálisabb méretekre számítanak. Az európai piacok lelkesen fogadták az első spanyol cseresznyét, és a szokásos módon az árak nagyon magasak voltak. Ez egészen addig így is lesz, amíg a kínálat nem lesz bőséges. Az ágazat csak júniusban tudja majd igazán, hogyan alakul az év, mivel ekkor lép be a nagy piacokra a spanyol és más termőterületek derékhada, és ekkor igazodnak leginkább egymáshoz az árak. Úgy tűnik, hogy a mediterrán térség legtöbb országában jó termés várható az idén

Magyarország: késő tavaszi esőzések okoztak gyümölcsrepedést

A korai üvegházi termesztésű cseresznye betakarítása május 10-e körül kezdődött. Az ország termelői a 2023 évi cseresznyetermést átlagosra, mintegy 10 ezer tonna körülire becsülik. Az egyik termelő a következőképpen jellemzi a Sweet Early nevű, lehúzható tetejű üvegházból származó termését:

A fajtához képest kivételes minőségű és méretű, ami a precíz klimatizálásnak, az edényes termesztésnek és az SRP Pergola metszésnek köszönhető.

Az idei szüretet megelőző időjárás közel ideális volt, mindössze egy fagyos napot regisztráltak, ami jelentős hatással nem volt a termésre. A múlt héten azonban a magyarországi termőtájakon nagy mennyiségű csapadék esett, a legtöbb gyümölcsösben 50 mm, az ország nyugati részén pedig 80-120 mm. Az esőzések a Burlat, a Valerij Cskalov és a Nimba korai fajtáknál repedéseket okoztak.

Ez nagyon sok eső. A fóliával fedett gyümölcsösökben a gyökérnyomás révén szintén repedések keletkeztek. Nem minden veszett el, a repedt gyümölcsök aránya a termőhelytől és a fajtától függően 20-50% között lehet.

A magyar cseresznyét Ausztriába, Szlovákiába, Lengyelországba, Csehországba, Szlovéniába és Németországba exportálják.

Görögország: új piacok után kutatva

A 2023-as idényben Görögországban nagy termésre számítanak, és ez különösen a középkorai vagy későbbi fajták esetében lesz igaz. Összességében ez azt jelenti, hogy nagyobb termésük lesz, mint tavaly, mivel idén nem voltak fagyproblémák.

A görög cseresznyének jó híre van az európai piacon. Sajnos itt, Görögországban nem használjuk ki az országunk csomagolási és forgalmazási lehetőségeit. A legtöbb exportőr Olaszországba és Romániába adja el a legnagyobb mennyiséget, egyenesen a termelőktől. Ennek eredményeként a görög termékek rendszeresen olasz vagy román termékként kerülnek az európai piacokra

 - nyilatkozta egy görög exportőr. A görög exportőrök szeretnének a német piacra lépni, de szinte az összes európai cseresznye, valamint a török áru is ott köt ki, így a verseny nagyon kemény, és a görög cseresznye nem tud árban versenyezni más országokkal, például Szerbiával, akik egyszerűen olcsóbban termelnek. Alternatív piacok lehetnek még Franciaország és az Egyesült Királyság - mindkettő nagy piac, sok potenciállal.

Törökország: egyre nő a kisebb cseresznyék iránti igény

A török termőtájakon a feltételek jelenlegi alakulása optimális, az idei szezon ígéretesebbnek ígérkezik mind a termésminőség, mind a mennyiség, mind pedig a hosszú rendelkezésre állási időszak tekintetében. A virágzási időszak jól telt, nem volt jelentős mértékű fagy- vagy esőkár, és a gyümölcsösökben intenzívnek tűnik a gyümölcskötődés. Az Európába irányuló első, közúton szállított tételek várhatóan ezen a héten, május végén indulnak útjukra, légi áruszállítással pedig az Öböl-menti és a kelet-ázsiai országokba kerülhet török áru. Előreláthatólag a szezon a 32. hétig fog tartani.

A csomagolóanyagok és a munkaerő árának növekedése tűnik számunkra a szezon két legkiemelkedőbb kihívásának. Ez az országban az elmúlt néhány évben folyamatosan fennálló inflációnak köszönhető, de úgy gondoljuk, hogy ezeknek a kihívásoknak a hatása mégsem befolyásolja majd komolyan a tevékenységünket. Ha a keresletet és az árakat nézzük, úgy tűnik, hogy a jelenlegi piac inkább a kisebb cseresznyéket keresi, mint a nagyobbakat. A kis méretű cseresznye iránti kereslet mindig is megvolt, de az elmúlt néhány évben növekvő tendenciát figyelhettünk meg az ilyen gyümölcsök iránt

- magyarázta egy török exportőr. 

Kína: optimizmus a prémium cseresznyék értékesítésében

A kifejezetten hideg időjárás miatt a Shandong környéki cseresznye hozamai alacsonyabbak voltak, másrészt a szezon is később vette kezdetét. Komoly fagykár csökkentette a hozamokat, így a termés várhatóan egyharmadával csökken a 2022-es idényhez képest. A korábbi években a shandongi cseresznyét már május végén elkezdték értékesíteni, idén viszont június elejétől június közepéig, azaz mintegy 10 nappal megcsúszva zajlik majd a szezon. Ebben a szezonban a termelés a szélsőséges időjárási események miatt is csökkent, de az előrejelzések szerint a cseresznye ára a tavalyival megegyező lesz. Az idei szezonban a szárazság és a kevés eső miatt a cseresznye íze a becslések szerint édesebb lesz, mint az előző években.

Dél-Afrika: jó termés, romló gazdasági körülmények

A dél-afrikai cseresznyeültetvények egy nagyon jó termésű év után jelenleg nyugalmi fázisban vannak. A kiskereskedők korlátozott mennyiségű cseresznyét importálnak.

Ez egy kivételes szezon volt a gyümölcsünk számára, miután a tavasz melegebb volt, mint az előző szezonban

- mondja egy helyi termelő. Dél-Afrika a tavalyi szezonban több mint 3100 tonna cseresznyét termelt, amelynek 19%-át exportálták, 29%-át feldolgozták, a maradékot pedig frissen értékesítették a helyi piacon. A 2021/22. évi exportot tekintve 60%-a az Egyesült Királyságba, 27%-a pedig a Közel-Keletre irányult. A Közel-Keletre irányuló cseresznyeexport erőteljes növekedést mutat. A dél-afrikai cseresznyének mindössze 6%-a ment Európába a 2020/2021-es időszakban, és ugyanennyi Oroszországba. Dél-Afrikában az elmúlt öt évben 77%-kal nőtt a cseresznyeültetvények területe. A modellek szerint 2026-ra több mint ezer hektárnyi cseresznye lesz az országban. A cseresznyeültetvények kétharmada a Nyugati-Fokföldön található, és ezek 86%-a is a Koue Bokkeveld régióban, egy magasan fekvő hegyvidéki körzetben, ahol almát is termesztenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55