Váratlan fordulat jöhet a boltokban: durva dolog történhet a tojással itthon

Váratlan fordulat jöhet a boltokban: durva dolog történhet a tojással itthon

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetekben csökkenő termelői árak és vissszafogott kereslet jellemezték a tojáspiacot, ám a közelgő húsvét változást hozhat ezen a téren. Idén ráadásul az ünnep után szokásos fogyasztáscsökkenés akár el is maradhat, mivel az élelmiszerárstop április végén le fog járni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) információi alapján a 2023-as évben az első nyolc héten darabonként 65,94 forint volt a ketreces tartásból származó, M-es és L-es méretű tojás átlagos csomagolóhelyi átadási ára. Ez az ár 112,5%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál, míg a mélyalmos tojások ára ennél is nagyobb ütemben, 129,9%-kal emelkedett, és 74,8 forintos átlagot ért el. A decemberi árszinthez viszonyítva ugyanakkor már árcsökkenés figyelhető meg: a december 5-i héten 76,20 forint volt a ketreces, illetve 75,69 a mélyalmos tojások átlagára - olvasható a Világgazdaság oldalán.

A termelői árak csökkenése jellemző a karácsony utáni időszakra, az ünnepi kereslet akár 40%-kal is nagyobb lehet. Az ünnep után viszont meredek a visszaesés, és mivel a tyúkok továbbra is tojnak, a növekvő készleteket a csomagolóhelyek, illetve a termelők árengedményekkel próbálják értékesíteni

- mondta Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) alelnöke. 

A szakember szerint tehát az év elején tapasztalt átadásiár-csökkenés nem a termelési költségek mérséklődéséből, hanem a kereslet visszaeséséből adódik, ám idén ez a termelői költségek oldaláról több kérdést is felvet. Azoknál a termelőknél ugyanis valóban csökkentek a költségek, akik tavaly ősszel, az aszály okozta gyenge termés miatti pánik idején nem kötötték le a takarmányszükségletüket, nem tárolták be, vagy nem kötöttek hosszú távú szerződést a kukoricára, a búzára, illetve takarmánykiegészítőkre, bízva abban, hogy tavasszal megnyugszik a piac. A Tojásszövetség alelnöke azonban úgy látja, hogy ez csak a termelők kisebb részét jelenti, ugyanis az ágazat szereplőinek döntő többsége komolyan tartott attól, hogy valóban nem lesz elérhető takarmány-alapanyag. Mivel állattartásról van szó, ha fenn akarták tartani a termelést, nem kockáztathattak, ezért lekötötték a takarmányt, így náluk most is magasabb termelési költségekkel kell számolni. Bár az aratás még messze van, a tojástermelők bíznak abban, hogy a gabona-, így a takarmányárak hosszabb távon is normalizálódnak, ez pedig egy idő után a termelési költségekben is meg fog jelenni.

Az energiaárakban szintén különbséget kell tenni az egyes termelők között. Az igazán nagy termelőknek ugyanis olyan magas az energiafogyasztásuk, hogy tudnak tőzsdei árra is szerződni, nekik most jobb áraik vannak, viszont ennek komoly tőkelekötési igénye van, ugyanis nekik előre kell fizetniük, vagyis a költségelemzéskor nekik sem elég szimplán az alacsonyabb árakkal számolni. A kisebb fogyasztók, vagyis a közepes vagy kistermelők pedig jellemzően éves szerződéseket kötnek, így többségük most semmit sem érzékel az energiaárak csökkenéséből.

A húsvéti időszakban ismét meglódul a kereslet, ebből a szempontból pedig biztató, hogy a termelés folyamatos. A Tojásszövetség alelnöke szerint nagy kérdés, hogy a tavasszal most már visszatérő rendszerességgel előforduló madárinfluenza-kitörések okoznak-e fennakadást a tojástermelésben, nemcsak Magyarországon, de Európában is. Ezzel együtt hiányra nem kell számítani, de Pákozd Gergely azért azt tanácsolja a fogyasztóknak, hogy ne az utolsó hétre hagyják a bevásárlást, mert előfordulhat, hogy a boltok és üzletek egy-egy nap ki fognak fogyni a készletekből.

A karácsony után hagyományosan csökkenő termelői árakban március környékén következik be fordulat, akkor általában már látható a húsvét közeledte. Mivel Magyarországon a termelési ciklushoz képest rövid, általában havi, kéthavi árak a jellemzők, mostanában kötik újra a szerződéseket a már a húsvéti megnövekedett keresletet is tükröző árakkal

- mondta Pákozd Gergely.

Az eddig a Tojásszövetséghez érkezett információk szerint vegyes a kép, némi növekedést és stagnálást is látnak, pontosabb, a teljes szektorra kiterjedő statisztika azonban csak később áll majd rendelkezésre. Az idei év annyiban lehet speciális, hogy idén valószínűsíthetően húsvét után a szokásoshoz képest másként alakul majd a kereslet. Az érvényes szabályozás szerint ugyanis az étkezési tojásra is érvényes árstop április 30-ig él, így elképzelhető, hogy a lejárat előtt a fogyasztók feltöltik otthoni készleteiket, a szokásosnál nagyobb keresletet generálva. Arra a kérdésre azonban, hogy mi lesz azután a tojáspiacon, a szakértő sem tud előrejelzést adni. A Tojásszövetség alelnöke szerint annyi bizonyos, hogy nyáron apadni szokott a kereslet, ami árcsökkenéssel jár. Ez azonban a „normál” időszakokra jellemző, a piaci szereplők bizonytalanságát most az adja, hogy jelenlegi nem nevezhető annak. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?