Itt áll feketén-fehéren: elképesztő, mennyit drágultak ezek az élelmiszerek itthon

Itt áll feketén-fehéren: elképesztő, mennyit drágultak ezek az élelmiszerek itthon

agrarszektor.hu
Magyarországon még mindig az élelmiszerek drágulása a legjelentősebb tétel, ugyanakkor az áremelkedések üteme valamelyest mérsédklődött az előzőekhez képest. Az viszont elmondható, hogy ezt az enyhülést nem érezzük azonnal.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az infláción belül, a főcsoportok szintjén továbbra is az élelmiszerek és a háztartási energia drágulása a legnagyobb mértékű, bár mindkét esetben mérséklődés történt az előző hónaphoz képest. Előbbi 44 százalékról 43,3 százalékra, utóbbi 52,4 százalékról 49 százalékra mérséklődött. Az élelmiszerek drágulása ezzel a 25,4 százalékos inflációból 12,5 százalékpontot, tehát közel a felét jelentette. A háztartási energia súlya a fogyasztási kosárban ennél jóval alacsonyabb, ennek inflációs hozzájárulása mindössze 2,5 százalékpont. A kettő közötti eltérés magyarázata a háztartási energia hatósági ára, azaz a rezsicsökkentés, ami jelentős elmaradást eredményez a nyugat-európai áraktól - írja a Magyar Nemzet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője a lapnak kifejette, hogy az élelmiszerek esetében ilyen elmaradás egyre kevésbé, de még mindig nagymértékben jelen van. Ugyanakkor meglepő lehet, de, ha a részletes termékcsoportokat nézzük, akkor a lista első két helyén bizony nem élelmiszereket találunk. Legnagyobb mértékben, mintegy 138,9 százalékkal a tankönyvek drágultak - itt viszont meg kell említeni, hogy a tankönyvek jelentős része ingyenessé vált. Ezt követi a brikett, koksz árnövekedése (86,7 százalék), de kiemelkedik még a vezetékes gáz drágulása (78,4 százalék) is. A KSH adataiból pedig kiderült, hogy több alapélelmiszernél is 70 százalékot meghaladó éves drágulás volt tapasztalható, ilyen például a sertészsiradék, tojás, tejtermékek, vaj, sajt és a kenyér is.

Éves alapon tehát több alapvető élelmiszernél jelentős drágulás következett be, olcsóbbá válást pedig egyetlen élelmiszernél sem mért a KSH. Havi alapon már vegyesebb a kép, hiszen számottevően nőtt a friss zöldség (13,0 százalék) és a kávé ára (6,1 százalék), de több terméknél történt kisebb mértékű árcsökkenés. Regős Gábor szerint több élelmiszert találhatunk, ahol az ár kisebb mértékben csökkent: 0,4 százalékkal mérséklődött az édesipari lisztesáru, 0,5 százalékkal a baromfihús és a sertészsiradék, valamint 2,2 százalékkal a margarin ára. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A vajnál meglepő módon félszázalékos drágulást mért a KSH. Egy darabig biztosan lehet tartani az alacsonyabb árakat, ám nyilvánvalóan jó oka van annak, hogy azoknak az áruknak az árát csökkentették, amelyeket akciósnak hirdettek: vélhetően itt a termék előállítási költsége mérséklődött, illetve a korábban megnövekedett profitráta csökkentése is segíthetné az alacsonyabb ár fenntartását

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?