Budapestre költözik a Világélelmezési Program globális pénzügyi központja

Budapestre költözik a Világélelmezési Program globális pénzügyi központja

agrarszektor.hu
A biztonságos élelmiszer-ellátás fenntartásához és az éhezés felszámolásához is hozzájárul a Világélelmezési Program globális pénzügyi központjának Budapestre költözése - közölte Nagy István- agrárminiszter. A szervezet középtávon a pénzügyieken túl további szolgáltatásokat is hozna a magyar központba.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tárcavezető kifejtette, a Világélelmezési Program (World Food Programme - WFP) a világ legnagyobb multilaterális élelmiszersegély-szervezete, amely 5 600 kamionnal, 100 repülővel és 30 hajóval van úton minden nap annak érdekében, hogy segítséget nyújtson háborúk, természeti katasztrófák, illetve a klímaváltozás hatásai miatt éhségben élőknek - írja közleményében az Agrárminisztérium. A szervezet céljai megegyeznek a magyar kormány törekvéseivel. Egyrészt a Program a menekültek számára a lakóhelyükhöz közel vagy a szomszédos országokban biztosít ellátást annak érdekében, hogy a lakosság mielőbb visszatérhessen otthonába. Az általuk nyújtott támogatások nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a támogatott személyek nem indulnak útnak. Másrészt a budapesti központ létrehozása összhangban áll azzal a kormányzati célkitűzéssel is, hogy minél több magas hozzáadott értékkel és fejlett technológiával rendelkező munkahelyet hozzon létre Magyarországon - emelte ki a miniszter.

Nagy István hangsúlyozta, hogy a központ létrehozása elősegítheti a nemzetközi migráció mérséklését is, illetve megelőzését azzal, hogy a kibocsátó országokban az embereket a helyben való boldogulásra ösztönzi többek között az ellátás biztosítása, valamint az élelmezésbiztonság erősítésén keresztül. Az ősztől 81 fővel működő központ legalább 85%-ban magyar szakembereket fog alkalmazni. Mivel az új rendszer elindulását követően a számlázással, kifizetésekkel jelenleg foglalkozó Világélelmezési Program munkatársak közül többen maradnak a terepen, és a többi folyamatot Budapestről irányítják, a szervezet jelentősen megnöveli a hatékonyságát is. Ahogy David Beasley, a Program ügyvezető igazgatója fogalmazott: több millió dollárt spórolnak meg a magyarországi központ megnyitásával, amit életek megmentésére fordíthatnak.

A miniszter hozzátette, az éhínség határán lévők száma drasztikusan növekedett az elmúlt években, tekintettel a számos válsághelyzetre és az azok nyomán kialakult népességmozgásokra. Míg öt évvel ezelőtt 80 millió ember volt az extrém éhezés küszöbén, a COVID-19 járvány, majd az ukrajnai háború következtében ez az adat 349 millió emberre növekedett. A jövőben a budapesti központ is hozzájárulhat ahhoz, hogy ezt a számot sikeresen csökkentsék. Azonban a háború egyetlen megoldása a béke, húzta alá a tárcavezető.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Jajha Arhab

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?