Annyira drágák ezek az élelmiszerek itthon, hogy már nem költenek rá a magyarok

Annyira drágák ezek az élelmiszerek itthon, hogy már nem költenek rá a magyarok

agrarszektor.hu
Jelentősen kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak a magyarok, mint egy évvel korábban. Ennek pedig az az oka, hogy sokan egyszerűen nem tudják már megfizetni.

10-15 százalékkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek a magyarok, mint egy éve, mert nem jut többre a terméktanács szerint. Nagyobb a visszaesés az uniós átlagnál, pedig már az infláció megugrása előtt negyedével kevesebb termék fogyott a termékekből Magyarországon, mint az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott napi minimum. Aggasztó a helyzet egy táplálkozási szakember szerint. Egy kiló paprikáért átlagosan 1500 forintot kértek országszerte, 21%-kal drágult mindössze egy hónap alatt - derült ki az RTL Híradójából.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szokatlanul hideg dél-európai időjárás pedig csak tovább tetőzte a gondokat. Az eladók szerint egyre kevesebbet vásárolnak, paradicsomból is egy-egy darab kerül bele a kosarakba. Bár a zöldségek és a gyümölcsök árai nem drágultak annyira drasztikusan, mint más élelmiszereké, ugyanakkor jelentősen megcsappant a fogyasztásuk. Az élelmiszer-drágulás, az infláció és a megugrott rezsiárak miatt egyre többen kényszerülnek arra, hogy visszafogják a vásárlást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Fenntarthatóság

Szúnyogvadászokat keresnek a magyar tudósok

A lakosság segítségét kérik a kutatók - pótolhatatlan információt jelentenek az önkéntes észlelések az invazív szúnyogfajok terjedésének tudományos vizsgálatában.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 2. 14:01