Óriási ellenőrzés indult a magyar boltokban: bármikor lecsaphat a hatóság

Óriási ellenőrzés indult a magyar boltokban: bármikor lecsaphat a hatóság

agrarszektor.hu
Elképesztő módon elszálltak hazánkban az élelmiszerárak, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pedig elsősorban a tejtermékek, azon belül is az ársapkás tejtermékeket helyettesítő termékek drágulása miatt vizsgálódni kezdett. A GVH elnöke elmondta, hogy a hatóságnak az a feladata, hogy megnézzék, van-e versenyjogi oka annak, ha hirtelen emelkednek az árak, vagy, hogy fennáll-e a veszélye annak, hogy a szereplők összebeszélnek, vagy bármilyen módon torzul a piac. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szerinte ársapkát sok kormány alkalmaz Európa-szerte: például a csehek, horvátok é szerbek is. Emellett lehet támogatást adni, mint például Németországban, vagy akár takarékosságra ösztönözni a lakosságot. Önmagában az ársapka lehet indokolt - jelentette ki. Az elnök szerint egyetértés van abban, hogy ezt ki kell vezetni, már csak az időpont a kérdés. Az élelmiszerárstopok „a hatályban lévő döntés szerint április 30-ig lesznek érvényben - közölték korábban az Agrárminisztérium részéről - írja az atv.hu. Rigó Csaba Balázs elismerte, hogy a magyar élelmiszeripari áremelkedések kiugróak, de hozzátette: mindenkink más a fogyasztói kosara.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette, meg kell nézni azt, hogy ekkora mértékű veszteségszétosztás indokolt-e. Ha engedik a vevők, tud nyerészkedni egy vállalkozás, de friss adatok szerint visszaesett a fogyasztás. Ez tehát azt jelenti, hogy nem engedik a vásárlók. A GVH-nak egyébként megvan az eszköze, megkérdezheti a kereskedőket, hogy mennyiért vettek meg és adtak el termékeket - ilyen esetekben pedig kötelező a válaszadás, így hát meg tudják nézni, miért emelkednek az árak. 

Azt biztosan ki tudjuk majd mutatni, hogy ki a ludas

- fogalmazott a szakember.

Hozzátette, a vizsgálat végén lesz egy jelentés, amit társadalmi vitára bocsátanak majd. Ha pedig versenyjogi jogsértést találnak, akkor előfordulhat, hogy a lezárt év összárbevételének 10 százaléka is lehet a bírság. Ugyanakkor el kell mondani, hogy a GVH nem azért jött létre, hogy "össze-vissza" bírságoljon.

Címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?