Sáskát és tücsköt árul a magyar szupermarket: leesik az állad, ha meglátod, mennyiért

Sáskát és tücsköt árul a magyar szupermarket: leesik az állad, ha meglátod, mennyiért

agrarszektor.hu
Talán nem túlzás azt mondani, hogy az állattartás a jelenlegi formájában fenntarthatatlan, éppen ezért újabb, fenntarthatóbb és egyszerűbben hozzáférhető fehérjeforrásra van szüksége. Hiába ódzkodunk tőle, a megoldás itt hever előttünk: a rovarok. Számos ehető rovarfaj létezik, a legismertebbek a lisztkukac vagy a vándorsáska, melyeknek jelentősen kisebb az ökológiai lábnyomuk a megtermelt fehérjéhez mérten más állatfajokkal összehasonlítva. Egyre több helyen találkozhatunk velük, már nemcsak speciális webshopokban, üzletekben, hanem már kisebb boltokban is rálelhetünk az olyan nassolnivalókra, mint a szárított, csilis tücsök.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Különböző speciális webhopokban és ínyenc boltokban persze már eddig is lehetett kapni a kiváló fehérjeforrásként funkcionáló szuperélelmiszert, ám most először került be egy igazán nagy, a fél országot lefedő élelmiszer-kiszállító cég, a Kifli.hu szortimentjébe. Bár elsőre igen bizarrnak tűnhet a bogárevés, az Európai Unió tavaly már zöld utat adott a lisztkukacnak, mint élelmiszernek, és egy friss, 2022. augusztusi rendelkezés értelmében az Európai Bizottság szerint a rovarok fogyasztása biztonságos. Persze azzal a kikötéssel, engedélyezik a forgalombahozatalukat, amennyiben tudományos bizonyítást nyer, hogy nem jelentenek kockázatot az emberi egészségre - írja a Pénzcentrum.

EZ IS ÉRDEKELHET

Úgy tűnik, az emberek szeretik a különlegességeket, hiszen az első hetek tapasztalatai alapján nagyon jó volt a fogadtatásuk és jó eladási számokat produkáltak. Azonban nem lehet elmenni amellett sem, hogy az ára igencsak borsos: 80 g tücsök fehérjés chips 890 forintba kerül, 20 g fűszeres sült tücsök 2 890 forintba, 10 g ehető sáska kakukkfű és oregánó fűszerezéssel 2 990 forintba. Ez tehát azt jelenti, hogy utóbbi kilója közel 300 ezer forint. Ebből 200 kilogramm csirkemellet vásárolhatnánk ugyanitt, ami szintén egy elég jelentős fehérjeforrás, és közelebb áll a megszokott formához. A magas árat az magyarázza, hogy kevés helyen kapható, exkluzívnak minősül, így addig, amíg ez nem változik, ez így is marad. Ha egyszer hasonló lesz a penetrációja, mint mondjuk a csirkemellnek, akkor vélhetőleg az ára is jóval elfogadhatóbb lesz. 

Az már nem lehet kérdés, hogy ebben (is) van a jövő. Az intenzív állattenyésztés káros környezeti hatásai talajromlást eredményeznek és negatív hatást is gyakorolnak a vízre, illetve a biológiai sokféleségre. Tehát szükség van a jelenlegi fenntarthatatlan élelmiszer-rendszerek átalakítására, méghozzá minél gyorsabban. A rovarok pedig erre kiváló lehetőséget nyújtanak. A rovarok vízigénye szintén töredéke a hagyományos gazdasági állatokéhoz képest. A takarmányozás teszi ki az állattenyésztési költségek 45-75%-át különböző termékek esetén, így javítása a környezetvédelmen túl elsődleges gazdasági szempont is.

Lapunknak korábban Antonovits Bence Dániel rovartenyésztési szakértő nyilatkozott a téma kapcsán, aki elmondta, hogy:

A hagyományos hús "vágási kihozatala", azaz a testtömeg fogyasztható hányada is igen magas. Míg a gazdasági állatok átlagosan 50% körüli vágási kihozatallal bírnak, addig egy tücsök esetében az állat 80%, de saját tapasztalatom alapján akár 100%-a is fogyasztható, a lisztbogár vagy a fekete katonalégy lárvája pedig szintén teljes mértékben.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?