Őrület, ami a cseresznyepiacon zajlik: ennyibe kerül most a magyarok egyik kedvence

Őrület, ami a cseresznyepiacon zajlik: ennyibe kerül most a magyarok egyik kedvence

agrarszektor.hu
A cseresznye sokunk nagy favoritja, bizonyára nemcsak finom íze és kellemes kinézete miatt szeretjük ennyire. Vélhetőleg sokak gyerekkorát is bearanyozhatta a cseresznyéből készül "fülbevaló", a famászások elengedhetetlen eleme volt a mélyvörös szemek csipegetése, de nem egy embert ismerhetünk, akinek éppen óvodában volt a jele ez a remek gyümölcs. Ezért is fontos, hogy mi a helyzet a jelenlegi - mind európai mind hazai - piacon. Hetekkel ezelőtt megjelent a hír, miszerint 12 ezer forint volt egy kiló hazai cseresznye - kérdés, hogy ez valóban így volt-e, és valóban luxusgyümölccsé válhat sokak nagy kedvence? Talán nem lövünk le előre semmit, ha azt mondjuk: nem.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az kétségtelen, hogy a szélsőséges időjárási viszonyok a cseresznyére sincsenek túl jó hatással, de attól még egyelőre nem kell tartanunk, hogy hiány léphet fel belőle. Az elmúlt évek fagyos-zordabb tavaszai megtették a hatásukat, az elmúlt két évben 8000 tonna cseresznyét szüreteltek, pedig 2018-ban a 12 ezer tonnát is meghaladta a termés. Idén a szakma szerint átlagos termés várható, de voltak megyék, például Nógrád, ahol a jég verte el a termést. A magyar termelőket idén megkímélték a fagyok, de a hidegebb tavaszi időjárás megtette hatását, ebben az évben egy átlagos 10 ezer tonnás össztermésre van kilátás az országban. A legtöbben megnyugodhatnak, mert a virágzás során nem volt komoly fagy, de a négy-öt napos hideg időjárás alacsonyabb méhaktivitással járt. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi a helyzet Európában?

Szakértők szerint a 2022. évi szezonban a legjelentősebb európai cseresznyetermelőknél (Olaszország, Spanyolország és Görögország) a kedvezőtlen időjárás okozott károkat az ültetvényekben. Olaszországban a meleg miatt összeértek a fajták, egyszerre túl sok cseresznye jelent meg a piacokon, ami a megszokottnál alacsonyabb árakat eredményezett. Spanyolországban fagykárok miatt az idei termést kisebbre becsülték, mint az egy évvel korábbit. Németországban jobb termés várható, mint a tavalyi fagykáros, esős évben (FreshPlaza). A nagybani piacokon a belföldi nagyméretű cseresznye ára 13 százalékkal 6 euró/kilogrammra nőtt, míg a kis méretűé 44 százalékkal 3,23 euró/kilogrammra csökkent a 24. héten az egy évvel korábbihoz képest. Németország a világon a harmadik legnagyobb frisscseresznye-importőr Kína és Oroszország után.

Franciaországban a Mezőgazdasági Minisztérium előrejelzése szerint a tavalyi súlyosan fagykáros évet követően az idén a termés 35 ezer tonna lehet, ami több mint a tavalyi kétszerese. Az Eurostat adatai szerint az unió a friss cseresznye tekintetében nettó importőr: a beszállított mennyiség 39,2 ezer tonnára (-15 százalék), a kiszállított volumen 18,2 ezer tonnára (+36 százalék) változott 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest. Törökországból 15 százalékkal 34,5 ezer tonnára csökkent, ugyanakkor Chiléből 41 százalékkal 1,7 ezer tonnára nőtt a behozatal ugyanekkor. Törökországban az utóbbi évek modernizációs fejlesztéseinek hatására 10-15 százalékkal több termésre, jó minőségre számítanak 2022-ben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mire számíthatunk mi, magyarok?

Mint ahogyan lapunk korábban megírta, az idén valamelyest jobb a cseresznyetermés a tavalyi esztendőhöz képest az általunk megkérdezett szakemberek szerint. Ma már jól látszik az is, hogy a kedvezőtlen időjárási körülmények ellen csupán a korszerű ültetvények jelenthetnek megoldást, ám magas a hektáronkénti beruházási költség. Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke arról számolt be, hogy az évek óta jelentősek a terméskiesések az időjárási károk, a tavaszi fagy, az extrém csapadékos június miatt, illetve tavaly még piaci-értékesítési problémák is felléptek, így három kedvezőtlen év van a cseresznyetermesztők mögött. Az idei esztendőben jobb a termés a jelenlegi információk alapján, mint 2021-ben, de nem jelentősen jobb. Ugyanakkor a rendelkezésre álló munkaerő és az időjárási körülmények, az extrém aszály jelentős hatással lehetnek a végső betakarított termésmennyiségre.

EZ IS ÉRDEKELHET

A cseresznye Magyarországon a kisebb mennyiségben termelt gyümölcsfajok közé tartozik, az összes gyümölcsmennyiség 1-2 százalékát adja. A KSH adatai szerint az elmúlt tíz évben 4,8 és 12 ezer tonna/év között ingadozott a cseresznye termése. Szakértők szerint a 2021. évi fagykáros évhez képest több cseresznyét takaríthatnak be az idén. A KSH adataiból kiderült, hogy Magyarországon a friss cseresznye kivitele 2021-ben 62 százalékkal 315 tonnára nőtt az előző évihez képest. A magyarországi cseresznye fő felvevőpiaca Szlovákia (104 tonna), valamint a balti államok közül Litvánia (82,5 tonna) volt 2021-ben. 

Mennyire lett zsebbenyúlós a cseresznye?

A cseresznyeimport tavaly 65 százalékkal 70 tonnára esett. Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi cseresznye a 21. héten lépett piacra, az előző évihez képest magasabb, fajtától függően 800-1600 forint/kilogramm közötti áron. A cseresznye termelői ára 11 százalékkal 1142 forint/kilogrammra emelkedett 2022. 22-25. hetében az előző év azonos periódusának átlagárához képest. A budapesti fogyasztói piacokon a cseresznye a 21. héten jelent meg a kínálatban 1400-2000 forint/kilogramm áron, a gyümölcsöt a 25. héten 1000 és 1500 forint közötti áron értékesítették. A bécsi nagybani piacon Magyarországról származó cseresznyét is kínáltak a 25. héten 6-6,2 euró/kilogramm áron az olaszországi termék (5-5,2 euró/kilogramm) mellett. A jelenlegi legfrissebb adatok szerint június 27-én a hazai I. osztályú cseresznye kilója 1200 és 1400 forint között volt a Nagybani Piacon, a II. osztályú pedig 500 és 600 forint között. A már említett 12000 ezer forintos cseresznyének se híre, se hamva, május végén például a hazai I. osztályúért 1800-2000 forintot kértek el.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?