Váratlan hírek érkeztek a magyar cseresznyéről: ezt jobb, ha mindenki tudja

Váratlan hírek érkeztek a magyar cseresznyéről: ezt jobb, ha mindenki tudja

Gyeszát Zsolt
Az idén valamelyest jobb a cseresznyetermés a tavalyi esztendőhöz képest az Agrárszektor által megkérdezett szakemberek szerint. Ma már jól látszik az is, hogy a kedvezőtlen időjárási körülmények ellen csupán a korszerű ültetvények jelenthetnek megoldást, ám magas a hektáronkénti beruházási költség.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2019-es és 2020-as fagykáros évek után valamivel jobb volt a cseresznyetermés 2021-ben - válaszolta az Agrárszektor kérdésére Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A szakember felidézte: évek óta jelentősek a terméskiesések az időjárási károk, a tavaszi fagy, az extrém csapadékos június miatt, illetve tavaly még piaci-értékesítési problémák is felléptek, így három kedvezőtlen év van a cseresznyetermesztők mögött. Az idei esztendőben jobb a termés a jelenlegi információk alapján, mint 2021-ben, de nem jelentősen jobb. Ugyanakkor a rendelkezésre álló munkaerő és az időjárási körülmények, az extrém aszály jelentős hatással lehetnek a végső betakarított termésmennyiségre.

Az elmúlt öt évet tekintve 2018-ban volt a legjobb a termés, ez a hivatalos adatok szerint 12 ezer 018 tonnát jelentett. Apáti Ferenc szerint a cseresznyetermés igazán hektikus, a termésbiztonságot tekintve talán a legrosszabb gyümölcsfajunk, hiszen nagyon érzékeny a tavaszi fagyokra, a virágzáskori időjárási körülményekre, így a túl hűvösre, a borult, csapadékos időre, vagy éppen a túl meleg, esetleg erősen szeles időre is, amikor nem járnak a méhek. Továbbá hiába a jó termés, ha a szüret előtt pár nappal jelentősebb csapadékos időszakok vannak, illetve jelentős lehet a kár az "utolsó pillanatban" is, a gyümölcsök repedése, rothadása miatt. Így igazán biztonságos termesztés ma már esővédő fóliatakarás és jégháló alatt, öntözött körülmények között, fagyvédelem mellett képzelhető el. 

A szakmaközi szervezet elnöke szerint 2005 és 2015 között volt egy jelentős cseresznyetelepítési hullám Magyarországon, akkor a felület és a termelői létszám is jelentősen nőtt. A következő időszakban, 2015 és 2020 között lassuló ütemben, de még néhány ültetvény létrejött. A 2018 és 2021 közötti kedvezőtlen időjárási viszonyok azonban rávilágítottak, hogy csak a fagy- és az esővédett ültetvényekbe való beruházás megbízható. Ezek az ültetvények hektáronként mintegy 30 millió forint költséggel hozhatók létre. A jelentős beruházási költségek miatt alig létesülnek új ültetvények, a már eltelepített felületeken pedig igyekeznek védelmet biztosítani azok a termelők, akik még a jövőben is akarnak cseresznyével foglalkozni. Hazánkban a legtöbb cseresznye Pest megyében van, ami mintegy 581 hektár területet jelent, azt követi Heves megye 534 hektárral, a harmadik legnagyobb pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, ahol is mintegy 475 hektárnyi cseresznye található. Mint megtudtuk, közvetlen exportra körülbelül 300 tonna cseresznye megy. A belföldi exportőrökön, illetve a nagybani piacon keresztül további jelentős mennyiség kerül exportra, ez a becslések szerint évente 500-1000 tonna cseresznyét jelent - válaszolta megkeresésünkre Apáti Ferenc.

Csizmadia György, nagyvenyimi egyéni vállalkozó, a Venyim Gyümölcse kertészet vezetője családjával jelenleg mintegy három hektáron termeszt cseresznyét. Mint az Agrárszektor kérdésére elmondta, az idei esztendőben is kaotikus a cseresznyeszezon, az időjárás, a piaci helyzet és a munkaerő-problémák sem könnyítik meg a termelők dolgát. Nagy mozgás jellemző az árakra is: míg az egyik nap beszakad az ár a nagybani piacon, mert túl sok cseresznyét szedtek a termelők, addig a másik nap szinte mindent felvásárolnak többek között a lengyel kereskedők.

Nálunk jobb a termés az idén, tavaly és tavalyelőtt országosan fagyproblémák voltak. Ugyanakkor az elmúlt időszakban aszály is nehezítette a dolgunkat, emiatt viszonylag sok olyan ültetvény van az országban, ahol nehezen vagy nem nő meg a cseresznye. Így ha a termésmennyiség még jobb is az idén, a minőség és az értékesíthetőség több helyütt kérdés. A szomolyai fekete cseresznyétől eltekintve az ipari cseresznyének jelenleg nincs igazán piaca, a rázott konzervipari cseresznye aligha nyereséges a termelőknek

 - tájékoztatta lapunkat Csizmadia György. A nagyvenyimi vállalkozó úgy véli: a cseresznye hasonló képet mutat, mint hazánk gyümölcstermesztése általában véve. Mint mondta, a cseresznyés területek 70-80 százaléka 15-20 évnél idősebb, rossz szerkezetű ültetvénystruktúra, hatékonytalan, gazdaságtalan termesztésmódot tesz lehetővé, amit jórészt a támogatás tart életben. Mindez egyfajta kiszámíthatatlanságot teremt a piacon a szakember szerint, s mivel ezeken területeken kevésbé tervezhető a termésmennyiség, így egy esetlegesen nagyobb hozam összezavarhatja a piaci árakat. Ha pedig sok a gyümölcs, bezuhan az ár. A vállalkozó szerint a fogyasztó ezt kevésbé érzékeli, hiszen a kereskedelem nyeli le az árváltozást.

Az utóbbi időben mindenki érvényesíti az árnövekedést, drágult a műtrágya, a növényvédő szer, a termelő viszont nem tud árat emelni. Sok rejtett költség is van, amivel csak a termelő találkozik, a fogyasztó nem. Ilyen például a rekeszbérleti díj is, amit az áruházba beszállító termelő fizet meg. A gyümölcs ma luxustermék, az emberek egy része leszokik róla. Aki viszont vásárol, az a minőséget szeretné megvenni. Ma Európában túltermelés van gyümölcsből, ez okozza az alacsony termelői árakat. Ha külföldre adunk el cseresznyét, a felvásárlási árak ma alacsonyabbak euróban, mint négy évvel ezelőtt

 - közölte Csizmadia György.

A nagyvenyimi vállalkozó maga is úgy véli, hogy a termesztésmódot kell hatékonyabbá tenni, hiszen egy egyszerű cseresznyeültetvényt tönkretehet az időjárás vagy a seregély, illetve a gyümölcs begyűjtésének költsége is elszállhat, ha nem tud hatékonyan szüretelni a termelő. A vállalkozó még a tavalyi áremelkedések előtt vásárolt támrendszert, a jégháló felhelyezéséhez szükséges infrastruktúrát, az ültetvény teljes beborításához szükséges esővédő fóliát és jéghálót, ami a három hektár területre mintegy 100 ezer euróba került.

Óriási kétely és dilemma, hogy milyen ültetvényt csináljunk, ami megfelelő lenne. A modernebb ültetvények esetében pedig az a kérdés, hogy hogyan lehet gazdaságos, illetve mikor térül meg egy ekkora beruházás

 - tette hozzá Csizmadia György.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?