Jöhet a 800 forintos kenyér? Durva, ami az árakkal történik Magyarországon

Jöhet a 800 forintos kenyér? Durva, ami az árakkal történik Magyarországon

agrarszektor.hu
Egyre jobban nőnek az élelmiszerárak, azonban a legtöbb ember számára sokkoló lehet, ami a kenyérrel történik: a gabonaárak és a rezsiköltségek emelkedése miatt 300 forint lehet egy kiló liszt, ami miatt akár 800 forint is lehet egy kenyér - ez pedig még tovább emelkedhet az elkövetkezendő időben. Pontos adatokat egyelőre még nem látni, de az biztos, hogy áremelkedés várható.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A Magyar Pékszövetség elnöke, Septe József azt mondta, hogy Magyarországon ma százötvenféle kenyeret és négyszázötvenféle péksüteményt gyártanak és forgalmaznak a pékek, tehát általánosságban nehézkes meghatározni az árat. Mindazonáltal a pékek, miután költségeik nagy mértékben megnövekedtek, kénytelenek azt ráterhelni a vásárlókra. A legfontosabb költségnövelő tényezők között elsőként a lisztet emelte ki, aminek az ára 80 százalékkal emelkedett az elmúlt egy év során, és még nem ért véget a drágulás, ahogyan azt nemrégiben a gabonaszövetség képviselői is közölték. Szintén jelentős mértékben emelkedett az olyan - pékek számára nélkülözhetetlen - alapanyagok ára, mint az élesztő, margarin, vaj és étolaj - írja az Infostart.

EZ IS ÉRDEKELHET

De ugyanez tapasztalható az energia területén: a gáz az ötszörösére, az áram három-négyszeresére drágult. Emellett a logisztikai díjak is nagy mértékben emelkedtek, nem beszélve a munkabérköltségekről, a jelentős mértékű minimálbéremelés miatt. A szakember mindezek mellett szükségesnek tart egy évközi, úgynevezett korrekciót is a sütőipari dolgozók részére, mert úgy véli, hogy enélkül el fogják hagyni az ágazatot. A munkaerő és a szakemberhiány pedig ebben a szektorban is komoly problémákat okoz. A hiányzók számát több ezerre tette a sütőipar területén. A jövő tehát bizonytalan, de az biztos, hogy kenyérdrágulásra lehet számítani, akár három-négyszeres árat is elkérhetnek érte. Mivel talán a legalapabb élelmiszerről beszélünk, nincs igazán lélektani határ sem, ami felett már nem vennék meg az emberek. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?