Tényleg szennyezettek a gyümölcsök a magyar boltokban? Most kiderült az igazság

Tényleg szennyezettek a gyümölcsök a magyar boltokban? Most kiderült az igazság

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet közös közleményt adott ki azzal a hírrel kapcsolatban, miszerint az európai, illetve a magyar gyümölcsök káros növényvédő szerekkel, vegyszerekkel szennyezettek. Mint írják, a zöldségek és a gyümölcsök nem szennyezettek, a valóság az, hogy az EU növényvédelmi előírásai a legszigorúbbak, a fogyasztóknak tehát nincs okuk félelemre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ahogy azt az Agrárszektor is megírta, a Pesticide Action Network (PAN Europe) friss tanulmánya szerint az Európában termesztett friss gyümölcsfajták elemzése alapján 9 év alatt 53%-kal nőtt a növényvédőszer-hatóanyagok legkockázatosabb kategóriájával szennyezett minták gyakorisága. 2019-ben majdnem minden harmadik gyümölcsmintában kimutathatóak voltak ezen hatóanyagok; a cseresznyék fele volt szennyezett, ami 152%-os növekedést jelent 2011-hez képest; valamint az almák egyharmada volt szennyezett, ami 117%-os növekedést jelent. A tanulmány szerint Magyarországon több termékkategóriában is különösen rossz a helyzet, ugyanis a 2019-ben hazánkból származó minták igen nagy hányadában lehet kimutatni a legveszélyesebbnek minősített hatóanyagok maradványait: a cseresznye 50%-ában, a fejes saláta 38%-ában, az alma 34%-ában és az uborka 32%-ában.

A hírre reagálva közös közleményt adott ki a NAK és a FruitVeb, mint írják a növénytermesztésben használt növényi gyógyszerek engedélyezésének és felhasználásának szabályait az Európai Unió évek óta folyamatosan szigorítja. 

Ez a világon a legszigorúbb engedélyezési rendszer, melynek célja, hogy a legkisebb kockázatokat is elkerüljük. Tisztában kell lenni azzal, hogy nagyon szigorú jogszabályi előírások vannak fajonként és hatóanyagonként a megengedett hatóanyag-maradék szintjére vonatkozóan. Ez az a hatóanyagszint, amely az emberi egészséget abszolút nem veszélyezteti. Tény továbbá, hogy ilyen készítmények nélkül szinte lehetetlen zöldséget és gyümölcsöt előállítani, mert a kórokozók és kártevők tömege pusztítaná el azokat. A humán gyógyászatban alkalmazott, gyakran teljesen hasonló szerek is kémiai vegyületekből állnak, amik aztán meghatározott idővel kiürülnek a szervezetünkből. Ez ugyanígy történik a növények esetében is. Ezek a növényi gyógyszerek is lebomlanak mire a fogyasztókhoz kerülnek az élelmiszerek. Valóban vannak olyan zöldség-gyümölcs tételek, amelyekben a határérték alatti, elhanyagolható mennyiségű hatóanyag még található, de az messze a jogszabályilag előírt szint alatt van. Az ilyen mintákat nem lehet "túlzóan szennyezettnek" tekinteni.

A zöldségek, gyümölcsök rost-, vitamin-, ásványianyag-, antioxidáns és egyéb bioaktív hatóanyag-tartalmának az emberi egészségre kifejtett nagyon pozitív hatásai összemérhetetlenül magasabbak, mint amennyi esetlegesen a megtermelésükkel járó anyaghasználat számlájára negatív hatásként írható. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a védelem hiányában megfertőződött növényeken megjelennek a fertőzést okozó patogén gombák, melyek másodlagos anyagcseretermékei az emberekre és állatokra nézve is nagyon veszélyes toxinok. Ezek sokkal veszélyesebbek az egészségünkre, mint a kifogásolt anyagok - olvasható a közleményben. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?