Bődületes drágulás jöhet: ha ez így megy tovább, luxus lehet egy tábla csokoládé is

Bődületes drágulás jöhet: ha ez így megy tovább, luxus lehet egy tábla csokoládé is

agrarszektor.hu
A csokoládé az egyik legnépszerűbb édesség a világon, mondhatni, hogy az életünk egyik elengedhetetlen termékévé vált. Ezt jól alátámasztja azt is, hogy ha egyenlően szétosztanánk az összes ember között, akkor most 22 tábla csokit enne mindenki évente. Fogyasztása pedig töretlenül növekszik, nő, egyes előrejelzések szerint azonban egyre kevesebb lesz a kakaó termesztésére alkalmas földterület - és ez nagy baj.

Ha semmi sem változik, akkor már a közeljövőben könnyen újra drága ínyencséggé válhat a csokoládé. A melegedő éghajlat és a vele járó változó csapadékeloszlás miatt ugyanis a termőhelyek kiszáradnak. Márpedig a kakaófa rengeteg vizet, magas páratartalmat, nitrogéndús talajt és állandó hőmérsékletet, szélvédett félárnyékos helyet követel. Ha mindezt nem kapja meg, akkor - ha nem is pusztul el - nem hoz virágot - írja az Index. Ezek a feltételek csak az Egyenlítőtő menti őserdőkben (északra és délre húsz-húsz fokos sávon belül) fordulnak elő. Mint például a világ csokoládé-alapanyagának több mint a felét adó Elefántcsontparton és Ghánában. Pontosan nem lehet megmondani, milyen módon alakulnak át ebben a két országban a környezeti viszonyok a közeljövőben, de bármilyen változás bizonyosan hátrányosan érinti majd a termelést.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha nem változnak a termesztés mai körülményei vagy a termesztett fajták genetikai összetétele, akkor a változó klimatikus környezet visszavetheti a kakaótermelést a kulcsfontosságú régiókban. Valamelyest megoldást jelenthetne, ha a melegedés miatt pár száz méterrel feljebb telepítenének kakaóültetvényeket, a probléma viszont az, hogy mind Ghánában, mind Elefántcsontparton korábban már bioszféra-rezervátumokat alakítottak ki. Ha ezeket bolygatnák vagy esetleg kiirtanák, akkor az súlyos ökológiai katasztrófát jelentene. Lehetne keresni más megfelelő tulajdonságokkal rendelkező területeket is, de a pusztuló földi bioszférában egyre nehezebb pótolni a kieső ültetvényeket. Elviekben megoldás lehet még a mostaninál strapabíróbb, például szárazságtűrőbb fajták létrehozása is, génmódosítással. Azt viszont beláthatjuk, hogy sokan (talán jogosan) nem örülnének annak, hogy a boltok polcain egy génmódosított ausztrál csokoládé nézne velünk farkasszemet.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Fenntarthatóság

Szúnyogvadászokat keresnek a magyar tudósok

A lakosság segítségét kérik a kutatók - pótolhatatlan információt jelentenek az önkéntes észlelések az invazív szúnyogfajok terjedésének tudományos vizsgálatában.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 2. 14:01