Felszámolják az egyik legnagyobb magyar hűtőipari céget

Felszámolják az egyik legnagyobb magyar hűtőipari céget

agrarszektor.hu
Felszámolási eljárás kezdődött Magyarország egyik legnagyobb hűtőipari cégénél, a debreceni Pentafrost Kft.-nél. A vállalat ellehetetlenülését nem az orosz-ukrán háború, hanem egy korábban felvett devizahitel okozta. A felszámolást végző cég megkezdte annak feltérképezését, hogy a társaságnál ésszerű módon fenntartható-e a termelés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Április 14-én elrendelte a debreceni Pentafrost Kft. felszámolási eljárásának megindítását a Debreceni Törvényszék, miután megállapította a vállalat fizetésképtelenségét. A hitelezőknek negyven napjuk van arra, hogy bejelentsék társasággal szembeni követeléseiket. A nyilvános cégadatok szerint a Pentafrost rövid lejáratú kötelezettségei megközelítik a 6,6 milliárd forintot, miközben saját tőkéjét mára gyakorlatilag elvesztette.

A bíróság a felszámolási eljárás lebonyolítására a budapesti székhelyű Granaxis Consult Kft.-t rendelte ki. Török Csaba, a társaság felszámolóbiztosa érdeklődésünkre közölte, hogy a Pentafrost - bár nem teljes kapacitással - továbbra is működik, a Granaxis Consult pedig a követelések bejelentési határidejének lejártáig a hitelezők számára tájékoztatót készít arról, hogy a cég termelése ésszerű módon fenntartható-e.

A felszámolóbiztos az eddig megismert adatok és információk alapján bízik abban, hogy a Pentafrost üzemi szinten nyereséges lehet, így feldolgozási tevékenységeit folytathatja és később működőképes állapotban lehet majd értékesíteni. A vállalat helyzete körülbelül 200 dolgozó sorsát befolyásolhatja.

A Pentafrost ellehetetlenülésének nincs köze az orosz-ukrán háborúhoz, illetve annak élelmiszerpiaci következményeihez - tette hozzá Török Csaba. A bedőlést alapvetően egy devizahitel okozta, amelyet a vállalat évekkel ezelőtt vett fel. A tulajdonosok a hitelt nem tudták kigazdálkodni, ezért idén márciusban saját maguk ellen kértek felszámolást. Piaci információk szerint a cég fő hitelezője az MKB Bank Nyrt. volt, amelynek a vállalat többmilliárd forinttal - egyes hírek szerint több mint ötmilliárd forinttal - maradt adós.

A debreceni hűtőipari céget 1992-ben alapította Petis János vállalkozó, és a társaság a felszámolás megindulásáig családi vállalkozásként működött. A zöldség- és gyümölcsfeldolgozással foglalkozó cég fő termékei közé a csemegekukorica és a zöldborsó tartozik, fagyasztott termékeiket pedig nem csak belföldön, hanem az exportpiacokon is értékesítik.

Iparági beszámolók szerint a Pentafrost tíz éve a legnagyobb magyar hűtőipari vállalatnak számított, de árbevétele még tavaly is megközelítette a 7 milliárd forintot. Ezzel a harmadik-negyedik helyen szerepelt a hazai hűtőipari társaságok rangsorában a karcagi Agrosprint Zrt., a székesfehérvári Fevita Hungary Zrt. és a bajai Sugo Food Kft. mögött. A legutolsó, 2020-as nyilvános cégadatok azt mutatják, hogy az Agrosprint két éve mintegy 15 milliárd, a Fevita 9 milliárd, a Sugo Food 5,5 milliárd forintos árbevételt ért el. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?