Hasított ez a magyar húsipari cég tavaly: 8,3 milliárd forintos bevétellel zártak

Hasított ez a magyar húsipari cég tavaly: 8,3 milliárd forintos bevétellel zártak

MTI
A tervezettet túllépve, 8,3 milliárd forintos árbevétellel zárt tavaly a Gyulahús Kft., amely csaknem 40 százalékos bővülést ért el az exportpiacokon az egy évvel korábbihoz képest - nyilatkozta az MTI-nek az önkormányzati tulajdonú cég ügyvezető igazgatója, aki a több mint 10 milliárd forintos, tervezett fejlesztésről is beszélt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Daka Zsolt elmondta, bár a pontos eredménykimutatás még nincs meg, a forgalom 2021-ben volumenben 6 százalékkal nőtt. A vártnál nagyobb árbevétel az arculatfrissítésnek és a csomagolásfejlesztésnek köszönhető, amelyet aktív marketingkommunikációval egészítettek ki - jegyezte meg. Csaknem 90 termék "kapott új köntöst"; a dizájnfrissítéssel együtt korszerűsödött a csomagolástechnika is: a rúdáruknál a vákuumos helyett védőgázos megoldást alkalmaznak, ezzel is csökkentve a műanyag-kibocsátást. A fóliavastagságot is redukálták, a szeletelt tálcás termékeiknél pedig részben újrahasznosított anyagot használnak - magyarázta.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette, a növekedés az exportpiacok bővülésének is köszönhető: a brit piac mellett a cseh, a lengyel és a szlovák jelenlét meghatározó, és egyre jobban fejlődik a német. Az ügyvezető szerint a legnagyobb kihívás a munkaerő folyamatos biztosítása, tavaly 340 volt az átlagos statisztikai foglalkoztatotti létszámuk, de a fluktuáció magas.
Daka Zsolt elmondta, reményeik szerint tavasszal megszületik a döntés egy 5 milliárd forintos pályázatukról; az összeggel és egy új társtulajdonos tőkebevonásával indulhatna meg az új üzem építése, amely a cég legnagyobb fejlesztése lenne. Kisebb fejlesztések addig is várhatóak, tavasszal fejeződik be több energetikai korszerűsítés - fűzte hozzá az ügyvezető igazgató. Elmondta, egyik telephelyükre egy 500 kilowatt teljesítményű napelemes kiserőművet telepítenek, és az üzemben gőzellátással kapcsolatos fejlesztések folynak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kft. az új üzem megépítésével növelné éves termelési kapacitását, csökkentené az energetikai, szállítási és logisztikai költségeket. Hozzátette, hogy megszűnne a biztonsági kockázat is, a jelenlegi szárazáru üzem - ahol 3,3 tonna ammóniát tárolnak - ugyanis a város központjához közel helyezkedik el. A fejlesztés körülbelül 13 milliárd forintba kerülne, az összeget a pályázaton elnyerhető 5 milliárdból és új befektető bevonásával teremtenék elő. Az önkormányzat első körben legfeljebb a tulajdon 49 százalékát adná át, cserébe a 8 milliárd forintos tőkeakvizícióért.
Három érdeklődővel, két szakmai és egy pénzügyi befektetővel tárgyaltak eddig, de a döntést a képviselő-testület azután hozza meg, ha meglesz a beadott pályázat eredménye - határoztak a képviselők a legutóbbi ülésen. A Gyulahús Kft.-t 2013-ban alapították, minden évben nyereséges volt, az alapítás óta több mint 1,5 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre. A Gyulahús Kft. adózott eredménye a 2019-es 213 millióról 2020-ban 392 millió forintra nőtt.
Éves termelési kapacitásuk 5600 tonna. Két fő termékük a gyulai kolbász és a májas, mindkettőből évi 2000 tonnát termelnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02