Árrobbanás a henteséknél: a magyarok kedvenc csemegéjét is elérte a drágulás

Árrobbanás a henteséknél: a magyarok kedvenc csemegéjét is elérte a drágulás

agrarszektor.hu
2021-ben folyamatosan drágultak az élelmiszerek, tulajdonképpen nehezen lehetne olyan terméket találni, aminek ne ment volna fel az ára. A sertéságazatból élő kistermelők azonban mégsem emelhették az árakat úgy, ahogy az infláció és a piac megkövetelte volna. Magyarországon évszázadok óta elterjedt hagyomány télen, karácsony előtt, illetve karácsony után a disznótor. A legtöbb helyen viszont nemcsak a kamrák feltöltése a cél, hiszen mondhatni, hogy közösségépítő program is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Idén számos problémával kellett szembenézniük a termelőknek, a koronavírus-járványtól kezdve, a növekvő energiárakon át, egészen a dráguló takarmányokig - és ez még mindig nem fed le minden gondot, pláne akkor, ha a sertésekről van szó. A HelloVidék által megkérdezett gazda elárulta, hogy azért tudott talpon maradni az évben, mert nem vásárolják a takarmányt, fölvásárlási áron érkeztetik be a telepre a kukoricát, árpát, magyar szóját. Emlékeztetett, hogy döbbenetesen felment az ára a takarmánynak, így amit a mezőgazdaság hozott volna a konyhára, azt feletetik a disznókkal. Tavaly októberben még 4500 Ft volt mázsája, januárban hirtelen 8000 forintra emelkedett. A napi takarmányozásuk 100 ezer forintot tett ki még decemberben, januárban már 160 ezerből etették a jószágot, miközben az élő disznó felvásárlási ára alig emelkedett, 10-15 százalékot.

EZ IS ÉRDEKELHET

Megugrik a virsli és a szalámi ára is

A fent említett esetben a drágulás oka nem más, mint a bél áremelkedése:

Jelen pillanatban nem túl rózsás a helyzet, a disznóbél ára is emelkedett, a sóé, a fűszereké is. Sokan nem tudják, de a mangalica szalámit, amilyet mi is gyártunk, 4-5 cm átmérőjű, 50-60 cm hosszú, úgynevezett kuláré vastagbélbe töltik, úgy 60-70 dkg-os lesz egy ilyen szalámi. Na most egy ilyen bél ára viszont felment rendesen, ami azt jelenti, hogy egy kiló szaláminál 400-500 forintba csak maga a bél belekerül. Ha pedig juhbélbe töltjük a virslit, az egy kilónál már 500-600 forintos bélköltséget is jelent, ami nem kis pénz  

- fogalmazott a gazda.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egy másik termelő elmondása szerint ilyenkor, a téli időszakban, karácsony előtt a sütnivaló kolbászt és a hurkát viszik a leginkább az emberek, de a füstölt karaj, a szárazkolbász vagy épp a tepertő is szépen fogy. A hurka ára például egységesen 1200 Ft/kg, legyen szó véres vagy májas hurkáról, a sütnivaló kolbász pedig 1700 forintba kerül az ő standján. Ő is megerősítette, hogy azok a kisebb vállalkozások tudták túlélni ezt az évek, akik saját maguknak termelték a takarmányt, valamint nagy előny az is, ha a vállalkozás alkalmazottjait maga a család adja.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?