A koronavírus megmutatta: óriási veszélyben vannak az agrár-élelmezési rendszerek

A koronavírus megmutatta: óriási veszélyben vannak az agrár-élelmezési rendszerek

agrarszektor.hu
Ellenállóbbá kell tenni az agrár-élelmezési rendszereket a váratlan sokkokkal szemben, mint például a koronavírus járvány, ami az éhezés terjedésének legfőbb oka. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) legújabb jelentése szerint a felkészültség hiányában az agrár-élelmezési rendszerek továbbra is veszélyeztetettek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2021-es Az élelmezés és a mezőgazdaság helyzete FAO jelentés fő témája az agrár-élelmezési rendszerek ellenállóbbá tétele a sokkokkal szemben. Ezzel kapcsolatban a kiadvány bemutatja a nemzeti agrár-élelmezési rendszerek jelenlegi állapotát és tanácsokkal szolgál ellenálló képességük javításához.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Napjainkban mintegy 3 milliárd ember számára nem elérhető az egészséges étkezés. A FAO jelentés további 1 milliárdra becsüli azok számát, akik ebbe a helyzetbe kerülhetnek, amennyiben egy váratlan helyzet harmadával csökkenti a fizetésüket. Ezen felül 845 millió ember számára drágulhat meg az élelmiszer, ha fontos szállítmányozási útvonalakban elakadás történik. A jelentés definíciója szerint a sokk "egy rövid távú elhajlás a hosszú távú tendenciától, ami negatívan hat a rendszer egészére, az emberek jólétére, anyagi helyzetére, megélhetésére és ellenálló képességére." Ilyenek például az időjárási szélsőségek és a növényi és állati betegségek és kártevők.

A világ már a járvány kitörése előtt sem volt jó úton, hogy felszámolja az éhezést és az alultápláltságot 2030-ra. És míg az élelmiszertermelés és a beszállítói láncok történelmileg érzékenyek az időjárási szélsőségekre, a fegyveres konfliktusokra vagy az élelmiszerek drágulására, az ilyen sokkok gyakorisága és súlyossága nőni fog a jövőben.

A világ agrár-élelmezési rendszerei - tevékenységek komplex hálózata, amely felöleli az élelmiszerek és nem étkezési célú mezőgazdasági termékek előállítását, tárolását, feldolgozását, szállítását, elosztását és fogyasztását mintegy 11 milliárd tonna mennyiségben - 4 milliárd embernek biztosítanak megélhetést közvetlenül és közvetetten. Ellenálló képességük erősítésének fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni.

A jelentés bemutat nemzeti adatokat több mint 100 országra - köztük Magyarországra - vonatkozóan, elemezve olyan tényezőket, mint a szállítási infrastruktúra és a kereskedelem minősége, illetve az egészséges és változatos étkezés elérhetősége. Míg az alacsony jövedelmű országok jellemzően nagyobb kihívásokkal kénytelen szembenézni, a jelentés szerint a közepes jövedelmű országok sincsenek biztonságban. Például Brazília export jövedelmének 60%-a egy kereskedelmi partnertől származik, ami leszűkíti a mozgásterét egy váratlan sokk esetén. Még a magas jövedelmű országok, mint például Ausztrália vagy Kanada is kitettek a veszélyeknek a nagy távolságok miatt amit az élelmiszer kénytelen megtenni. Az elemzésben részt vevő országok közel felénél a kulcsfontosságú hálózatok lezárása akár 20%-kal is megnövelné a szállítási időt, és ezzel együtt a költségeket, megdrágítva az élelmiszereket a fogyasztók számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?