Gyökerestül átalakulhat a kakaóágazat: súlyos problémákat szüntetnének meg

Gyökerestül átalakulhat a kakaóágazat: súlyos problémákat szüntetnének meg

agrarszektor.hu
Nemcsak a kakaó árának további emelését és a kakaóbab-termelők szegénységből való kitörését szeretnék elérni, hanem azt is, hogy visszaszoruljon a gyermekmunka az ágazatban. Jelentős összefogást jelentettek be a kakaópiacon: Elefántcsontpart és Ghána közös erővel lépnek fel az iparágban tapasztalható problémák ellen, és az eddigi együttműködést ezentúl egy formális, új szervezet keretében valósítják meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kakaóárak emelkedését szeretnék elérni, ugyanis a szektorban dolgozó, nagyjából egymillió ember több mint fele a szegénységi küszöb alatt él, vagyis napi kevesebb mint 1,2 dollárt keres. A világ csokoládépiacának mérete jelenleg meghaladja a 100 milliárd dollárt, azonban a termelés néhány multinacionális vállalat kezében koncentrálódik - írja az Origo. Egyébként Elefántcsontpart adja a világ teljes kakaókínálatának több mint 40 százalékát, míg Ghána legalább 20 százalékért felel.

EZ IS ÉRDEKELHET

A közös szervezet kutatással, az árak alakulásával, valamint a gyerekmunka visszaszorításával foglalkozik majd. A két ország már eddig is tárgyalásokat folytatott a vállalatokkal, hogy azok járuljanak hozzá ahhoz, hogy mérsékelhessék a szegénységet a kakaóbab-termelő farmerek körében. Az új szervezettől azt remélik, hogy a munka hatékonyabbá válhat, illetve azt, hogy az érdekérvényesítést kiterjeszthetik. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?