Itt a lehetőség: most mindenki beleszólhat, milyen legyen az élelmiszerek címkézése

Itt a lehetőség: most mindenki beleszólhat, milyen legyen az élelmiszerek címkézése

agrarszektor.hu
Nyilvánosságra hozta az Európai Bizottság az élelmiszerek címkézése, a tápanyagprofilok meghatározása és az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok (FCM-ek) jogszabályi felülvizsgálatának témájában indított felhívásait az új uniós szakpolitikai intézkedésekről és jogszabályokról szóló konzultációs oldalán, írta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Bizottság az új uniós szakpolitikai intézkedésekről és jogszabályokról szóló konzultációs oldalán nyilvánosságra hozta az élelmiszerek címkézése, a tápanyagprofilok meghatározása és az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok (FCM-ek) jogszabályi felülvizsgálatának témájában indított felhívásait. A honlapon elérhető online konzultáció során magánszemélyek és vállalatok küldhetik be javaslataikat az Európai Bizottság részére, olvasható a Nébih oldalán.

1. Az élelmiszerek címkézését a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó szabályok felülvizsgálatával kívánják aktualizálni, mely az EU "a termőföldtől a fogyasztóig" stratégiájának a részét képezi. A rendeletmódosítás célja, hogy javítsa a címkén feltüntetett információkat, segítve a vásárlókat, hogy egészségesebb és fenntarthatóbb élelmiszereket fogyasszanak, és csökkentsék az élelmiszer-pazarlást.

A tervezett jogszabály:

  • a csomagolás elülső oldalán feltüntetendő egységes és kötelező tápértékjelölést vezet be;
  • kiterjeszti azoknak a termékeknek a körét, amelyek esetében fel kell tüntetni a származást vagy az eredetet;
  • felülvizsgálja a dátumjelölésre vonatkozó uniós szabályokat (fogyaszthatósági idő és minőségmegőrzési idő).

A fenti pontokról bővebben az alábbi weboldalon lehet olvasni, valamint ezen a linken lehet az anyanyelven megfogalmazott véleményeket is feltölteni a regisztrációt követően, 2021. február 3-ig.

2. Az egészségesebb élelmiszerek választásának megkönnyítése céljából a javaslat ún. tápanyagprofilok létrehozását irányozza elő. Ezek a tápanyagprofilok felső határértékeket tartalmaznak az élelmiszerek zsír-, cukor- és/vagy sótartalmára vonatkozóan, melyek túllépése esetén a jövőben nem vagy csak korlátozottan lehetne tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokat tenni.

A témáról bővebben az alábbi weboldalon lehet olvasni, valamint ezen az oldalon lehet a véleményeket is feltölteni - szintén anyanyelven - a regisztrációt követően, 2021. február 3-ig.

3. Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok (FCM-ek) jogszabályi felülvizsgálata során megállapították, hogy egyes esetekben a szabályozás nem összehangolt, nem egyértelmű, nem segíti sem a piaci szereplők, sem a hatóság munkáját. Továbbá egyre több olyan kihívással kell szembe nézni - többek között az innovatív új alapanyagok egyre nagyobb számú jelenléte miatt - ami a jogi szabályozás újraértékelését, módosítását kívánja oly módon, hogy egyértelmű, gyors válaszokat adjon az ipar és az ellenőrző szervek számára.

A felülvizsgálat az alábbi pontokban foglalta össze a megoldási javaslatokat:

  • A hangsúly áthelyezése a végső anyagokra.
  • Priorizálni szükséges az egyes anyagok értékelését és kezelését.
  • Az ellátási láncra vonatkozó információk minőségének és hozzáférhetőségének javítása a megfelelés és a végrehajtás érdekében.
  • A végleges formában lévő FCM-ek megfelelőségének biztosítására szolgáló rendszer kialakítása.

A témáról bővebben az alábbi weboldalon olvashatnak az érdeklődők, valamint - regisztrációt követően - itt írhatják meg anyanyelven véleményüket is, 2021. január 29-ig.

A Nébih arra kéri, mind a lakosságot, mind a szakmai szervezeteket, piaci szereplőket, hogy a fenti témakörökben osszák meg véleményüket. A nehézségek pontos ismerete ugyanis elengedhetetlen a hatékony megoldási javaslatok feltárásához. (A megadott linkeken a felhívások alapbeállításként angolul jelennek meg. A tartalom nyelve a keresősáv mellett lévő nyelvválasztó segítségével állítható át magyarra.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02