Elkezdődött a szüret a nagy magyar pezsgőgyárnál: így csinálják

agrarszektor.hu
Megkezdődött a szüret, amely a borászatok életében az év legfontosabb időszaka. Minden azon áll vagy bukik, milyen minőségű alapanyag kerül be a pincébe. A csendes boroknál is fontos a szüreti időpont kiválasztása, de a pezsgőalapboroknál ez talán még nagyobb jelentőséggel bír. A megfelelő sav-cukor arány, a savösszetétel és a várható alkoholtartalom mind olyan paraméterek, amik már a születése előtt eldönthetik egy pezsgő későbbi sorsát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Laczkó Gábor, a Törley főborásza így nyilatkozott a szőlőültetvényeikről. "Korai lenne még megmondani, milyen évjárat lesz az idén illetve, hogy milyen lesz az idei termés minősége. A kora nyári sok csapadék a mi munkánkat sem könnyítette meg, de új telepítéseink és nem szegmentált, jó fekvésű birtokszerkezetünknek köszönhetően a kihívásokra időben reagáltunk, így jó állapotban vannak a szőlőültetvényeink. A technológiai érettséget nem csak fajtánként, táblánként határozzuk meg, hanem külön-külön csendes és pezsgő alapboraink esetében." - írja közleményében a Törley. 

A Törleynél augusztus harmadik hetében jött el az a pillanat, amikor el lehet kezdeni szedni a korai érésű Irsai Olivért. A fajta azonban magas cukorfokot, a boroknál elengedhetetlen szintű savtartalom mellett nehezen ér el, így abból díjnyertes bor készítésének origója a megfelelően telepített és karbantartott ültetvény, a jól meghatározott időpontban végzett, gyors szüret, majd a reduktív feldolgozás.

Laczkó Gábor elmondta, az Irsai Olivér szüretét követően bevárják a többi fajtát; a zenitet; a muskotályt, a chardonnayt, a sauvignon blanc-t vagy a rajnai rizlinget és az olaszrizlinget. A szüret során a legnagyobb kihívást a különböző fajták összehangolása jelenti figyelembe véve a területi és logisztikai sajátosságokat. A főborász szerint az lenne az ideális, ha mostantól kezdve három-négy héten keresztül egy picit szelesek, de alapvetően melegek lennének a napok. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?