Ilyen drága még sosem volt a vöröshagyma - Mikor csökken végre az ára?

agrarszektor.hu
Több mint a dupláját fizetjük most a vöröshagymáért, mint a tavalyi évben, amikor az éves átlagár kilónként 196 forint volt. Az áremelkedés minden képzeletet felül múl. Európa még mindig a tavalyi gyenge évjárat következményeit nyögi, az új termés azonban enyhülést hozhat a piacon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A jelek szerint a hazai hagymatermesztők mindeddig nem tudtak az import fölébe kerekedni. Terményük ugyanis idén már januárban teljesen elfogyott, onnantól kezdve pedig a külhoni hagymával kénytelen beérni a vásárlóközönség - írja a baon.hu. Mivel a múlt évben Európa-szerte alacsony volt a vöröshagyma hozama (az aszály miatt), tavasszal több mint kétszeres árat kértek érte a piacokon az egy évvel korábbihoz képest. Most nagyjából 400-430 forintot fizetünk érte kilónként.

A portál idézi Koncz Gyuláné nagykőrösi kereskedőt, aki szerint a drágulás minden terményre jellemző, a tendenciát egyelőre nem fordítják meg az idei bőségesebb hazai hozamok sem. A termesztési költségek ugyanis jelentősen megemelkedtek, döntően ez utóbbi tényező szabja meg, mit mennyiért adnak a piacokon. Az agrárszektor.hu azonban úgy véli, most is az északnyugat-európai termés fogja meghatározni a piacot, ahol a tavayinál 10-14 százalékkal több hagymára van most kilátás.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 55-62 ezer tonna vöröshagymát termelünk az utóbbi években, a behozatal viszont  2013 és 2017 között 7,5 ezer tonnáról bő 17 ezer tonnára emelkedett. Hagymaexportunk mintegy 3 ezer tonnát tesz ki. A számok alapján a hazai termés a fogyasztás 75 százalékára elegendő, és legkésőbb nyárra elfogy a magyar árualap. Az idei évben extrém korán, már februárban megindult az import.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei 2017-ben hagymamunkacsoportot hoztak létre a termelés hatékonyabbá tétele és a piacszervezés elősegítésére. Ennek érdekében szorgalmazzák a kereskedőkkel a megállapodást arra vonatkozóan, hogy amikor van magyar áru a piacon, akkor csakis azt forgalmazzák.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?