Dühösek a franciák: egy év alatt 12-szeresére nőtt az importalma mennyisége

agrarszektor.hu
Még élénken emlékszünk a tavaly őszi almaháborúra, ami szintén a túlkínálat miatt bontakozott ki a magyar termelők és a felvásárló között. Legutóbb pedig a csehek panaszkodtak arra, hogy a lengyel dömping megfojtja őket, képtelenek versenyezni a külföldi árakkal. A franciák is hangoskodni kezdtek, de most kivételesen jogosnak tűnik a felháborodásuk: egy év alatt 12-szeresére nőtt a Lengyelországból érkező importalma mennyisége az országban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A francia farmerek dühösek, arra panaszkodnak, hogy az uniós pénzeken nevelt lengyel alma elveszi az piacukat - írta a Business Insider Polska. A lengyelek azt felelik, hogy tisztességes piaci versenyben értékesítik a termékeiket Franciaországban. Az ügy háttere, hogy 2018 augusztusa és 2019 februárja között tizenkétszeresére nőtt a Lengyelországból érkező import. A tél végén 13,9 tonna almát vettek a franciák, míg egy évvel korábban még csak 1,16 tonnát - bukkant a hírre a napi.hu.

A szakértők azzal vádolják a lengyelországi farmereket, hogy az elmúlt tíz évben uniós támogatásból építették ki az almatermő gazdaságaikat, ennek köszönhető, hogy Lengyelország a világ második legnagyobb almatermelője lett. (Ez egyébként igaz, nem tilos, viszont okos húzásnak bizonyult - agrárszektor.hu.)

Mivel a 2014-es ukrajnai orosz beavatkozás nyomán bevezetett nyugati szankciókra válaszul Moszkva korlátozta az európai élelmiszerek importját, a lengyel termelők elvesztették legnagyobb piacukat, Oroszországot. Ezért új exportlehetőségek után kellett nézniük, amit az unió belső piacán találtak meg. A lengyelek a francia hőbörgést a potenciális vásárlóinkkal szembeni hangulatkeltésnek minősítették.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?