Ezt okozta a durva aszály - Rövidebb lesz a sültkrumpli

agrarszektor.hu
Három centiméterrel rövidebbek lesznek idén a belga és a brit sültkrumplik az eddig megszokott 8-9 centiméteres hossz helyett. A burgonyagumók látványos csökkenésének az az oka, hogy több mint 40 éve nem látott szárazság sújtotta a két országot, ami nem csak a méretre, de a terméshozamokra is rányomta a bélyegét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy-Britanniában az idei volt a legmelegebb és legszárazabb nyár 1976 óta, a forróság pedig a burgonyatermelők számára okozta a legnagyobb problémát - írja a www.telegraph.co.uk. A csapadékhiány egész Észak-Európában problémát okozott, a burgonya terméshozama ugyanis 20 százalékkal kevesebb lett idén. 

Jön a siófoki Agrárszektor Konferencia november 28-29-én! Az év egyik legnagyobb agráreseményén kiemelt téma lesz többek között a kertészeti ágazat helyzetértékelése, valamint a 2018-as év tapasztalatai. Szó lesz arról, mire számíthatnak a kertészeti ágazat szereplői 2019-ben, és mennyire volt felemás az ágazat éve a szélsőséges időjárás miatt. Ne hagyja ki a számos további jelentős agrártémát felvonultató kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

A szárazság miatt idén sokkal kisebb burgonyagumók termettek Nagy-Britanniában és Belgiumban egyaránt, ami azt eredményezheti, hogy az eddig megszokott 8-9 centiméter hosszú sültkrumplik helyett 3 centiméterrel kisebbek kerülnek majd a boltokba. A chipsek mérete is csökkenhet idén, a száraz talajok miatt ugyanis a krumplik eddigi 50 milliméteres átmérője is kisebb lesz. 

Belgiumban 25 százalékkal csökkent idén a burgonya terméshozama a tavalyihoz képest, pedig a belgák a világ egyik legnagyobb fagyasztott burgonyatermék exportőrei, és évente 2,3 millió tonna fagyasztott krumplit értékesítenek a külpiacokon. Az egyik legnagyobb vásárló éppen Nagy-Britannia, ahol évente 1,75 millió tonna fagyasztott sültkrumpli fogy el, és az egy főre eső fogyasztás eléri a 100 kilogrammot is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02