Brutális bűnözés: hiába emelnek erődítményeket, rettegnek a farmokon

agrarszektor.hu
Soha nem látott méreteket öltött a vidéki bűnözés az Egyesült Királyságban. A statisztikákban a jármű-, a szerszám- és a készpénzlopások vezetnek, de beszámoltak olyan esetről is, ahol machetével terrorizáltak mezőgazdaságban dolgozó családokat. A probléma olyan méretűre nőtte ki magát, hogy az Egyesült Királyságban a Brexit hatásaival azonos szinten kezelik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyre nagyobb problémát okoz az Egyesült Királyságban a vidéki bűnözés és egyre komolyabb hatással van a gazdaságokra. A városokban elkövetett bűncselekmények ugyanis jelen vannak a vidéki területeken is, annyi különbséggel, hogy vidéken sokkal lassabb a rendőri fellépés.

Az egyre súlyosbodó helyzet miatt ugyanolyan prioritásként kívánják kezelni a vidéki bűnözés csökkentését, mint a Brexit miatt problémák megoldását. Ahogy az agrárszektor.hu is beszámolt róla, 2016-ban már úgy tűnt, hogy a bűnözés visszaszorult, mivel a farmok jelentősen megerősítették területeiket, és sok helyen szinte erődöket emeltek egy-egy gazdaság köré. Biztosítói adatok szerint viszont a vidéki lopások 2017-ben mégis 44,5 millió fontot tettek ki, ami az utóbbi öt év legmagasabb összegének számít.

A legjellemzőbb vidéki bűncselekményeknek az egyszerű lopások, illetve a jármű eltulajdonítások számítanak, de idetartozik az erőszak, a gyújtogatás és a betörés is. A gazdálkodóknak azonban nem csak ezek okoznak komoly fejtörést, mivel egyre több az olyan egyedi eset is, mint az orvvadászat, az illegális hulladéklerakás és az állatlopás.

A szervezett bűnözői csoportok úgynevezett "megfigyelőket" is használnak a farmok megtámadása előtt. Legjellemzőbb a szántóföldi eszközök, a quadok, a traktorok, a készpénz, a szerszámok, a puskák és az ékszerek lopása. Médiabeszámolók szerint előfordult olyan eset is, amikor egy mezőgazdasággal foglalkozó családot machetével felfegyverzett terrorizáltak gengszterek, akik ellopták a termelők készpénzét, ékszerei és Range Roverét is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58