Megtörte az agrárlendületet a nagy járvány és a nagy hőség

Megtörik az idén a magyar mezőgazdaság növekedési lendülete, mivel a kibocsátás visszaesése várható. Ebben elsősorban a kukoricatermést sújtó aszály és a komoly károkat okozó madárinfluenza-járvány játszik szerepet. A kibocsátás változását szakértők szerint most még nehéz pontosan megbecsülni, de ma néhány százalékos csökkenés látszik a legvalószínűbbnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Összességében 3-4 százalékkal csökkenhet idén a mezőgazdaság kibocsátása a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) prognózisai szerint. Máhr András, az érdekképviselet főtitkárhelyettese úgy látja, a folyó áras teljes mezőgazdasági kibocsátás mintegy 2530 milliárd forint lehet, szemben a tavalyi 2619 milliárd forinttal.

Néhány százalékos visszaesést vetít előre az idén a Földművelésügyi Minisztérium is - közölte egy közelmúltbeli szakmai konferencián Czerván György, az agrártárca államtitkára. Ez azt is jelenti, hogy a mezőgazdaság 2017-ben valószínűleg nem tudja megismételni a tavalyi rekordszinteket - tette hozzá.

A várható eredmények azt mutatják, hogy az idén megtörik a mezőgazdaság több éve tapasztalható növekedési lendülete. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból kitűnik, hogy a folyó áras kibocsátás 2010-ben még 1686 milliárd forint volt, és folyamatos bővüléssel érte el a múlt évi 2619 milliárdot. Czerván György szerint viszont a visszaesés nem lesz olyan jelentős, mint azt korábban többen is prognosztizálták, így a mezőgazdasági idei teljesítménye meghaladhatja az elmúlt öt év átlagát.

A legmarkánsabb változás a kukoricánál következhet be, ahol a nyári hőség és szárazság miatt a termés csak mintegy 6,5 millió tonna lehet, szemben a tavalyi 8,7 millió tonnával - állapította meg az agrárszektor.hu-nak Máhr András. Mivel az árak mintegy 5 százalékkal alacsonyabbak az elmúlt évinél, az idei kiesés folyó áron 30 százalékos lehet.

A MOSZ a kertészeti termékeknél nem vár változást több ellentétes tendencia összhatásaként. A kalászosoknál viszont összességében 3 százalékos többlettel számol, mert nőttek a termésátlagok és az árak, miközben a vetésterület csökkent. Ugyanakkor a repcét 2016-ban rekordterületen vetették el a gazdák, de az idei betakarításkor csökkenő hozamokkal kellett szembe nézniük, így összességében 15 százalékos mennyiségi visszaesés következhet be 3-4 százalékos árcsökkenés mellett. Napraforgóból viszont a betakarítható termés megközelítheti a tavalyi rekordszintet, bár az árak 3-4 százalékkal itt is eshetnek, így a kibocsátás 10 százalékkal kisebb lehet.

Az állattenyésztésben a tejtermelés felfelé ível, mivel a tejárak magasak és stabilak. E tendencia a MOSZ szerint az év végéig kitart, így az árak éves szinten 25 százalékkal nőhetnek tavalyhoz képest. A sertéspiacon szintén jó árszint alakult ki, ezért itt 20 százalékos árnövekedéssel lehet számolni, de a sertéslétszám most alacsonyabb a 2016-osnál. A madárinfluenza miatt idén gyengébben teljesít a baromfiszektor is, ahol az állomány és az árszint is csökkent, bár itt az érdekképviselet az év végéig konszolidációra számít.

Összességében a növénytermelési és kertészeti termékek folyó áras kibocsátására 1450 milliárd forintra csökkenhet a tavalyi 1571 milliárdról, miközben az állattenyésztési ágazaté 866 milliárdról mintegy 900 milliárdra bővülhet - tette hozzá Máhr András. E tendenciák határozzák meg a szervezet szerint a 2530 milliárd forintra becsülhető - 3-4 százalékos csökkenést tartalmazó - teljes idei folyó áras mezőgazdasági kibocsátást, amely változatlan áron számolva valamivel nagyobb, 5-6 százalékos lehet, leginkább a növényi termékek idei áresése miatt.

Több tényező miatt is nehéz ma megítélni a mezőgazdasági kibocsátás idei mértékét - közölte az agrárszektor.hu-val Tresó István, a K&H Bank főosztályvezetője. A baromfiszektoron belül például a víziszárnyas-ágazat bel- és külföldön egyaránt jelentős veszteségeket szenvedett a madárinfluenza miatt, de a betegség az exportban a brojlercsirke-piacot is sújtotta. A tejágazat ugyanakkor Tresó István szerint is pozitív szaldóval zárhat, miközben az ukrán-magyar határhoz közelítő afrikai sertéspestis remélhetőleg nem éri el a hazai sertésszektort, így a lábadozó sertéságazat megmenekülhet.

A gabonafélék jelenlegi világpiaci árai viszont a magyar termelés önköltségi szintjén vagy az alatt vannak, így az export szinte egyáltalán nem indult meg, sőt egyre nő a magyar telephelyi árnál tonnánként 10-30 euróval olcsóbban beszerezhető importgabona mennyisége - tette hozzá a főosztályvezető. Szerinte a gazdák abban a hitben vannak, hogy érdemes tárolniuk a termést, de az árak a hatalmas globális készletek miatt várhatóan nem emelkednek érdemben a következő két évben. A termelők sem eszközben, sem tudásban nem felkészültek a tartós tárolásra, így már több helyen a minőség romlását is tapasztalni lehet - szögezte le.

A tavaszi fagyok ugyanakkor a gyümölcságazatban okoztak sok helyen jelentős károkat, és a fagy nem csak az idei termést vitte el, hanem az ültetvényekben is maradandó kárt okozott. Ez pedig - szögezte le Tresó István - hatással lehet a következő évek termésére is.

2017-ben a magyar mezőgazdaság kibocsátása nem marad el jelentősen az elmúlt évi szinttől - vélte Fórián Zoltán, az Erste Bank agrárkompetencia központjának vezető agrárszakértője. Ez szerinte azért is lehet jó hír, mert 2016-ban több meghatározó szántóföldi kultúra is rekordtermést hozott, és ez magas bázist alakított ki. Az idei terméseredmények megfelelnek az elmúlt öt év átlagának, és a kalászos gabonáknál például csak a zab és a tritikálé terméshozamai maradtak el a tavalyi szinttől, míg a búzáé csaknem elérte a rekordszintet. A gabonafélék területe lassú, de tartós csökkenést mutat, és helyüket leginkább az ipari és takarmánynövények - a napraforgó, a repce és a szója - foglalják el - állapította meg a vezető agrárszakértő.

Az állattenyésztésben csak a szarvasmarha-állomány növekszik tartósan, ezért az állattartásban idén inkább az árak emelkedése hathat pozitív irányban a kibocsátásra. Ebben az évben a legnagyobb változásokat Fórián Zoltán szerint a baromfiszektorban élték át a piaci szereplők. A madárinfluenza következményei csak most oldódnak fel, és az ágazat kibocsátása kezd közelíteni régi szintjéhez. Leginkább a külkereskedelem alakulása támasztja alá a baromfisok nehéz idei helyzetét, mivel a baromfihús exportja értékben 25, mennyiségben 17 százalékkal esett vissza az év első felében a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A mezőgazdasági termelői árak indexe idén március óta pozitív tartományban tartózkodik, amit leginkább az élő állatok és az állati termékek jelentős áremelkedése okoz, hiszen a növényi termékek ára rendre elmarad a tavalyitól. 2017 júliusában az élő állatok termelőiár-szintje 4,7, az állati termékeké 27 százalékkal volt magasabban az egy évvel korábbinál. A vágósertés ára 6,6 százalékkal, a tejé 36 százalékkal emelkedett, miközben a növényi termékek ára kis mértékben, 1,4 százalékkal csökkent.

Fórián Zoltán szerint a mezőgazdaság körüli erős pénzáramok, illetve a támogatások, a pályázati források és az olcsó hitelek technológiai fejlődést generálnak. Ez, illetve a piaci kihívások és a javuló szemlélet növekedési pályán tartják a mezőgazdaság kibocsátását. A technológiai fejlesztések egyik sarkalatos célja éppen az időjárási kockázatok mérséklése, amihez a kárenyhítési rendszer hozzájárulhat - szögezte le a vezető agrárszakértő.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?